Gekibbel over reorganisatie KVI-Cart duurt voort

Twee maanden uitstel heeft de universiteitsraad nauwelijks toeschietelijker gemaakt om positief te adviseren over de reorganisatie van KVI-Cart.
Door Christien Boomsma

Dominee praat, maar dominee luustert niet’, stelde de van oorsprong Britse Laurence Gormley van de Wetenschapsfractie tegen collegevoorzitter Jouke de Vries in de commissievergadering van de u-raad.

Hij doelde op het feit dat partijen in de raad en het college van bestuur nu al twee maanden dezelfde argumenten uitwisselen over de dreigende reorganisatie van onderzoeksinstituut KVI-Cart.

Het college stelt dat KVI-Cart worstelt met aanhoudende tekorten en dat er geen zicht is op verbetering. Vandaar dat het de deeltjesversneller AGOR en een deel van de werknemers wil onderbrengen bij het UMCG. Een ander deel zou naar de bètafaculteit kunnen, waarna het KVI-Cart daadwerkelijk is opgeheven.

Self fulfilling prophecy

Maar het college wil niet garanderen dat er geen gedwongen ontslagen vallen en dat zint de universiteitsraad weer niet. Vanuit het onderzoeksinstituut zelf komt namelijk een heel ander beeld. De tekorten zouden zijn ontstaan door achterstallig onderhoud aan de deeltjesversneller na 2016.

Het college ging daar toen zelf mee akkoord, maar houdt zich niet aan de toegezegde periode van vijf jaar waarin het instituut zich mocht bewijzen. Bovendien is het nog altijd niet zeker of en hoeveel mensen UMCG en FSE willen overnemen.

En dus, zei Gormley, acht hij de kans op een positief advies over de voorgenomen reorganisatie 0,0.

De partijen in de raad waren bovendien geïrriteerd over het feit dat het college nog meer maatregelen heeft genomen, die de reorganisatie tot een self fulfilling prophecy maken.

Interne vacature

Eerder was al sprake van contracten die waren geblokkeerd, waardoor het instituut inkomsten misliep. Vandaag bleek dat werknemers van KVI-Cart alvast voorrang krijgen bij interne vacatures van de RUG en dat er al mensen zijn die eieren voor hun geld gekozen hebben.

‘Het cvb zegt dat een hele trits aan onderzoeken niet in gang gezet kan worden, voordat de melding er officieel doorheen is. Maar er worden wel maatregelen genomen die al voorsorteren op die reorganisatie’, zei Dirk-Jan Scheffers van de Personeelsfractie. ‘Er wordt een situatie geschapen waarbij reorganisatie onvermijdelijk lijkt.’

Bovendien zou in december een vacature zijn ingetrokken, waardoor de werkdruk rond de deeltjesversneller op dit moment onaanvaardbaar groot is.

De Vries toonde zich echter niet onder de indruk. Hij bleef hameren op het feit dat de financiën van KVI-Cart er beroerd voor stonden. De alternatieve lezing ‘geloof ik niet’, stelde hij. Het vertrek van de technicus bij KVI-Cart weigert hij te koppelen aan de dreigende reorganisatie. ‘Mensen komen en mensen gaan. Of dat te maken heeft met dit debat, weet ik niet.’

Struikelblok

Toch leek er aan het eind van de discussie een kans tot overeenstemming te ontstaan. Na een positieve reactie van het UMCG op de plannen, lijkt de Faculteit Science and Engineering – dat alleen de astrofysici en niet de kernfysici wil overnemen – het grootste struikelblok.

‘Kan FSE zomaar zeggen: “Dat doen we niet?” En bent u dan aan handen en voeten gebonden?’ wilde Bart Beijer van de Personeelsfractie weten. ‘Wat als u nu zegt: we willen geen gedwongen ontslagen en dat kan alleen als deze groep naar FSE gaat?’

De Vries leek de opening aan te grijpen. ‘Uw suggestie is een interessante. Ik wil hieruit komen. De brief van FSE is duidelijk, maar dat laat onverlet dat we kunnen proberen daar een oplossing voor te vinden.’

In de vergadering van 28 maart stemt de u-raad over de voorgenomen melding tot reorganisatie van KVI-Cart.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties