RUG-bestuur wacht nog even met reorganisatie KVI

Het RUG-bestuur heeft de melding tot reorganisatie van het KVI-CART aangehouden tot februari. De universiteitsraad wil er nog geen advies over geven.
Door Christien Boomsma

De u-raad was eensgezind in zijn oordeel. Er was onvoldoende informatie om een verstandig oordeel te kunnen vellen over de dreigende reorganisatie van het Kernfysisch Versneller Instituut Centre for Advanced Radiation Technology – kortweg KVI-CART.

Het college van bestuur stelt dat de aanhoudende verliezen reorganisatie onvermijdelijk maken en dat er geen zicht is op verbetering. Maar vanuit het KVI-CART zelf komen heel andere geluiden. Personeelsleden stellen juist dat er een weg naar boven was ingezet, die door de onzekerheid wordt geblokkeerd.

Daarnaast hoopt het RUG-bestuur dat de Faculty of Science and Engineering en het UMCG een deel van de onderzoeksgroepen en technici zal overnemen. Het UMCG onderzoekt momenteel ook de mogelijkheid om de exploitatie van de verouderde deeltjesversneller over te nemen. Maar harde toezeggingen ontbreken.

Twee maanden

Nadere informatie over de financiën kan de raad in februari wel krijgen, maar het gaat minimaal tot maart duren voordat het UMCG met een standpunt komt. De raad vroeg daarom om twee maanden uitstel.

Het college van bestuur wilde de melding maximaal een maand uitstellen. ‘De aard van de melding zal er niet door veranderen. Het betekent hoe dan ook opheffing van het KVI-CART. Dit is ook vanuit het belang van de medewerkers’, stelde portefeuillehouder middelen Jan de Jeu. ‘Want die zitten anders veel te lang in onzekerheid. Op een bepaald moment moeten we wel doorpakken.’

Realistisch scenario

Voor de universiteitsraad geldt echter exact hetzelfde argument – het belang van de medewerkers moet voorop staan. ‘U kunt wel zeggen, dit is maar een melding, maar daar hoort wel een realistisch scenario bij’, zegt Dinie Bouman van de personeelsfractie. ‘Als het UMCG nee zegt, is het wel heel onduidelijk wat ter gaat gebeuren.’

Uiteindelijk zorgde Jouke de Vries, de voorzitter van het RUG-bestuur, voor het noodzakelijke compromis. ‘Kunnen we niet afspreken dat we de financiële informatie volgende maand aanleveren en het UMCG vragen of ze iets sneller de rapportage klaar hebben? Laten we de financiën over een maand nog eens bespreken. En dan bekijken we of er nog een maand nodig is.’

Onzekerheid

Dat voorstel kon uiteindelijk op instemming van de raad rekenen, met nog enige toevoegingen. ‘Nu ontstaat misschien de indruk dat de raad zorgt voor onzekerheid en verlening van de procedure. Maar dat de melding in deze vorm bij ons terecht kwam, is natuurlijk niet onze schuld’, stelde Dirk-Jan Scheffers van de Personeelsfractie.

Lawrence Gormley van de Wetenschapsfractie: ‘Het voorstel dat wij hebben gedaan is na raadpleging van de collega’s van het KVI.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties