Dakloze internationals verlaten Groningen: ‘ Als deze stad “Dutch only” is, wat doen wij hier dan?’

Een week voordat de noodopvang officieel sluit, zitten de studenten die daar wonen nog steeds in de stress. Niet iedereen kan de hogere huur betalen die de nieuwe huisbaas vraagt. Sommigen besloten zelfs om Groningen te verlaten.

Volgens gemeentewoordvoerster Manon Hoiting neemt DJB Vastgoed per 24 december het Martinihouse over van SSH. De noodopvanglocatie wordt dan omgebouwd tot reguliere studentenhuisvesting. Alle huidige huurders hebben een nieuw contract aangeboden gekregen.

Het blijkt dat de huur voor de gedeelde kamers omhoog gaat en dat niet alle studenten kunnen blijven. ‘Momenteel betalen we ongeveer 320 euro per maand… voor een bed’, zegt een tweeëntwintigjarige Hongaarse masterstudent internationale betrekkingen. ‘Vanaf volgende week wordt het 450 euro voor een bed, een kamer wordt dus 900 euro.’

Terug

Omdat hij komend semester geen vakken heeft, geen nieuwe woonruimte kan vinden en ook de verhoogde huur in het Martinihouse niet kan betalen, heeft de Hongaarse student besloten dat in Groningen blijven geen verstandige optie is. Hij gaat terug naar Hongarije en blijft daar.

De studenten die UKrant sprak in het Martinihouse zijn het erover eens dat de nieuwe prijzen te hoog zijn voor de gebrekkige kwaliteit van de accommodaties.

Grote muizen

Neem afgelopen november, toen de keuken en de gemeenschappelijke ruimtes op de eerste verdieping twee weken zonder stroom zaten. Zelfs als de elektriciteit het doet, is de koelkast in de gemeenschappelijke keuken niet groot genoeg voor de hele verdieping. En de studenten op de begane grond, zeggen dat ze soms ‘grote muizen’ in hun gemeenschappelijke keuken aantreffen.

Toen ik mijn klasgenoten vertelde over mijn nieuwe contract, waren ze geschokt en vroegen ze me of dit wel legaal is

Bovendien worden studenten door het gebrek aan privacy en ruimte in de gedeelde slaapkamers gedwongen om in de gemeenschappelijke ruimtes te studeren. Maar de stroomuitval, lawaai en wifi-problemen drukken zwaar op hun productiviteit. 

Mislukt

‘Ik denk dat de meeste mensen hier zijn gezakt voor hun examens’, zegt Obi, masterstudent international business management. ‘We hebben niet genoeg ruimte om te studeren, en het idee dat je dakloos bent, is ook stressvol. Ik denk dat veel mensen zich niet bewust zijn van wat hier gebeurt’, zegt hij. ‘Toen ik mijn klasgenoten vertelde over mijn nieuwe contract, waren ze geschokt en vroegen ze me of het wel legaal is.’

Veel van de studenten in Martinihouse worstelen al maanden met het vinden van permanente huisvesting elders. Erhan, een Moldavische student economie en bedrijfskunde, vindt dat hij een van de gelukkigen is. Na zes maanden van afwijzingen, is het hem en zijn vriend eindelijk gelukt en kregen ze een appartement aangeboden.

Alleen meiden

‘Veel huizen zijn “Dutch only”, of “girls only”’, zegt Erhan. ‘Als je international bent, of een bachelorstudent in plaats van masterstudent, of als je geen inkomen hebt, wordt het heel moeilijk zelfs maar uitgenodigd te worden.’ 

Je kunt niet ‘alleen Nederlands’ zijn én jezelf als internationale stad bestempelen

Het Dutch only-beleid waar veel studentenhuizen zich aan houden, was een probleem voor veel internationals in Martinihouse. ‘Daar moet verandering in komen’, zegt Obi. ‘Je kunt niet Dutch only zijn én jezelf als internationale stad bestempelen. Als deze stad Dutch only is, wat doen wij hier dan?’

Band

Martinihouse is niet perfect, maar een aantal studenten blijft voorlopig toch. Zoals Mwamba, uit Zambia. Hij woont er sinds eind oktober. Daarvoor verbleef hij in de noodopvanglocatie The Village. ‘Daar laten ze honderd mensen in dezelfde kamer wonen tijdens een coronagolf, dus eerlijk gezegd ben ik blij dat ik hier ben’, zegt hij.

Samen een stressvolle situatie doorkomen, creëert een band tussen de studenten in de noodopvang, zegt Mwamba. ‘Wat mij persoonlijk geholpen heeft, is dat ik elke dag nieuwe mensen ontmoet. We vonden steun bij elkaar om de problemen het hoofd bieden.’ Het is een van de redenen dat hij hier blijft.

Lees ook

English

3 REACTIES

  1. Yo, dit is niet best voor de reputatie van Nederland. Moeten we geïnteresseerd zijn in baguettes, baklava of bitternoten om iemand uit Frankrijk, Turkije of Ghana te huisvesten? Dit land is veel te klein om alleen te willen zijn.
    / Yo, this isn’t good for the reputation of The Netherlands. Do we have to be interested in baguettes, baklava or bitternuts to host people from France, Turkey or Ghana? This country is too small to be alone.

  2. “Dutch only” verbaast mij niet. Acht jaar geleden stopte ik met college geven aan onder andere studenten econometrie. Een gemengd publiek, met mensen uit het buitenland en uit het kikkerland. Ze mengden voor geen meter, waren amper in elkaar geïnteresseerd , de goeden niet te na gesproken. Fact of life, mensen zijn zelden echt in andere culturen geïnteresseerd . De eigen groep gaat boven alles. Jammer voor de mensen, voor Europa, de wereld. En, beschamend, dat bedrijven zo geld verdienen over de ruggen van studenten heen.

  3. Wel een grappig toeval, die twee artikelen vlak onder elkaar: ‘dakloze’ internationals verlaten Groningen omdat die stad ‘Dutch only’ zou zijn, en tegelijkertijd wordt er kennelijk binnenkort een studentenflat voor internationals opgeleverd. Het is allemaal niet eenvoudig, maar er wordt duidelijk aan gewerkt. :-)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in