Internationals in de rij: ‘Ik dacht dat ik dakloos zou raken’

De bedden in noodaccommodatie Martinihouse raken snel bezet door internationale studenten. Een kamer in Groningen vinden vanuit het buitenland is bijna onmogelijk, zeggen ze. ‘Niemand reageerde op mijn berichten.’   

‘Ik ben wanhopig’, zegt Ethan Wong, geneeskundestudent uit China, terwijl hij in de rij staat te wachten om een kortlopend contract te tekenen met studentenhuisvester SSH. Hij begon twee maanden geleden met zoeken naar een kamer via Facebookgroepen en verhuurplatforms, maar zonder resultaat. ‘Niemand reageerde op mijn berichten en ik heb geen idee wie er wel zo gelukkig is dat ze een kamer in Groningen hebben gevonden.’

Ethan is niet de enige die zijn toevlucht heeft moeten nemen tot de noodaccommodatie van het Martinihouse. Op dinsdagmorgen waren 91 van de 125 bedden bezet. ‘Op de dag dat we open gingen hebben we zestig studenten ondergebracht, dus we verwachten dat aan het einde van de week alle bedden bezet zijn, zegt een van de locatiemanagers. Ze benadrukt dat het Martinihouse alleen een tijdelijke oplossing is: van huurders wordt verwacht dat ze een permanente oplossing vinden en half oktober uitchecken.

Geen reactie

Masa Faddah uit Jordanië heeft net haar intrek genomen in het Martinihouse, nadat twee maanden kamerjacht vanuit haar eigen land geen vruchten afwierpen. ‘Ik dacht dat ik dakloos zou raken’, zegt ze. ‘Ik heb op alle verhuursites gekeken en meer dan vijftig berichten verstuurd via Facebook, maar ik kreeg geen enkele reactie.’

De eerstejaars student arriveerde vorige week in Groningen en boekte meteen op zondag een bed. Ze is blij met haar gedeelde kamer, zegt ze: hij is netjes en heeft een eigen badkamer.  

Bankrekening

De Griekse student technische scheikunde Stavroula Fili kon ook geen dak boven haar hoofd vinden vanuit het buitenland. Zelfs als ze een reactie kreeg van potentiële huisgenoten, had ze geen enkele kans omdat ze niet bij de hospiteerborrel aanwezig kon zijn.

Ze had ook geen geluk bij verhuurbedrijven en websites als Kamernet en Pararius. Aangezien veel van hen ofwel om een Nederlandse bankrekening vragen of om een Nederlands telefoonnummer, had ze geen andere keus dan naar Nederland te vliegen en haar zoektocht vanuit een tijdelijk onderkomen voort te zetten. ‘Ik hoop dat ik iets vind terwijl ik hier woon, want anders weet ik niet of ik wel in Groningen kan blijven.’   

Mazzel

Toch is het niet onmogelijk om een kamer te vinden, zoals de Ierse journalistiekstudent Louis Brady bewijst. Ook hij had moeite om vanuit het buitenland iets te vinden en was aan het kijken naar iets tijdelijks. Nadat hij zijn verhaal in een Facebookgroep had gedaan namen een paar mensen contact met hem op om kamers aan te bieden in de huizen van hun ouders in de omringende dorpen.  

In de tussentijd verhuisde Louis naar Groningen en had hij mazzel. ‘Ik kon maandenlang niks vinden en toen had ik opeens vier bezichtigingen tegelijk. Ik heb gisteren zelfs een kamer vastgelegd’, vertelt hij. ‘Ik ben heel erg opgelucht.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties