Collegegeld stijgt in 2023 mogelijk met 200 euro

Door de enorme inflatie gaat het collegegeld in studiejaar 2023/2024 wellicht met meer dan 200 euro omhoog, zo berekende het Amsterdamse universiteitsblad Folia. Het zou de hoogste stijging in decennia zijn.

De hoogte van het collegegeld is gekoppeld aan de inflatie in Nederland. Zo wordt het collegegeld voor 2022/2023 met 1,9 procent (de inflatie van een jaar geleden) verhoogd naar 2209 euro. Maar de geldontwaarding in maart was veel en veel hoger: 9,7 procent.

Als de overheid in juni het collegegeld voor studiejaar 2023/2024 berekent, gaat ze uit van de inflatie van april. En hoewel dat percentage nog niet vaststaat, is het door de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen waarschijnlijk dat het verder zal toenemen.

10 procent

Folia gaat in zijn berekening uit van een inflatie van 10 procent. Dan kan het collegegeld voor 2023/2024 2430 euro worden, ruim tweehonderd euro meer dan nu. Dat is ongeveer evenveel als de stijging van de afgelopen zes jaar samen, aldus het Amsterdamse universiteitsblad.

Folia vroeg het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om een reactie, maar kreeg te horen dat nog niet bekend is wat het nieuwe bedrag zal zijn en of het ministerie de inflatie volledig door gaat berekenen.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties