Bouw nieuw sportcentrum op Zernike krijgt bijna groen licht

Na negen jaar plannen en twee jaar na het tekenen van de intentieovereenkomst lijkt het er nu echt van te komen: de bouw van een nieuw sportcentrum op Zernike. 

Twee jaar geleden tekenden RUG, Hanzehogeschool en ACLO een overeenkomst voor de nieuwbouw. Daarin waren de kosten geraamd op 30,5 miljoen euro, maar die zijn inmiddels gestegen naar 51,7 miljoen.

De universiteitsraad besprak de plannen donderdag tijdens de commissievergadering middelen. Het is aan de raad om de gestegen kosten goed te keuren.

Extra ruimte

De kostenstijging komt doordat de ACLO een aantal extra uitbreidingen aan het basisplan wil toevoegen. Verder zijn de originele bouwkosten gebaseerd op de prijzen van 2020 en die zijn sindsdien fors toegenomen.

Wat ACLO onder meer wil toevoegen is een extra squashbaan, een uitbreiding van 150 vierkante meter aan de klimwand en de uitbreiding van verschillende binnenzalen. Het doel is om de capaciteit van het centrum te vergroten. De extra’s kosten 5,5 miljoen euro. 

Het is voor ACLO belangrijk om nu goed naar de mogelijke uitbreiding van de binnenruimtes te kijken. Volgens de plannen wordt de nieuwbouw namelijk gebouwd zonder mogelijkheid om later de binnencapaciteit aan te passen. Daarbij is het idee dat dit gebouw zo’n 60 jaar gebruikt wordt.

Abonnement wordt duurder

Als het plan wordt goedgekeurd, zal de RUG de kosten voorfinancieren. Daarna moet ACLO zelf de investerings- en exploitatiekosten van de extra toevoegingen betalen. Daarom wordt het abonnement duurder: 100 euro per jaar. Nu is dat nog 60 euro per jaar. 

De gestegen bouwkosten worden naar rato verdeeld onder de RUG, Hanzehogeschool en ACLO. Daarbij zal 52 procent bij de RUG terechtkomen (die ook eigenaar wordt), 27 procent bij de Hanze en 21 procent bij ACLO. 

Zwaar verouderd

Het huidige Sportcentrum stamt uit 1967 en is inmiddels qua faciliteiten, veiligheid, flexibiliteit en duurzaamheid zwaar verouderd. Het huidige centrum opknappen is volgens de plannen ‘op meerdere fronten weggegooid geld’. De locatie van het nieuwe centrum wordt het huidige buitenveld 3 in combinatie met een deel van de atletiekbaan.

De laatste stap is goedkeuring door de universiteitsraad, de medezeggenschap van de Hanze en de raden van toezicht van beide instellingen. Hoewel raadsleden van de uraad donderdag nog een aantal vragen hadden, wijst niets erop dat ze het plan tegen zullen houden.

Over twee weken neemt de raad zijn definitieve besluit. Als de plannen worden goedgekeurd, gaat de bouw volgend jaar van start en opent het nieuwe sportcentrum in 2027. 

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties