ACLO viert recordaantal sporters met VAAF-schildering

Studentensportorganisatie ACLO is voor het eerst de grens van 20.000 sportende studenten gepasseerd. Om dat te vieren heeft de organisatie schildersduo VAAF – bekend van onder andere de Aletta Jacobsschildering bij de Universiteitsbibliotheek – gevraagd een muurschildering van sportende studenten te maken.

Nu hangt de muurschildering boven de tribunes in de Struikhal van het Sportcentrum. VAAF beeldde verschillende sporten af op losse panelen. Dat laat volgens ACLO de diversiteit van het sportaanbod zien. Door de losse panelen kan de schildering in de toekomst ook mee naar een eventueel nieuw sportcentrum. 

Engels

Opleiding tandheelkunde verkort, ondanks negatief advies

Nederlandse universiteiten, waaronder de RUG, moeten van de ministers Kuipers (Volksgezondheid) en Dijkgraaf (Onderwijs) de opleiding tandheelkunde terugbrengen van zes naar vijf jaar, ondanks een negatief advies daarover. Het ministerie ziet budgettair geen andere mogelijkheid om het tekort aan tandartsen op te lossen.  UMCG-afdelingshoofd tandheelkunde Henri Lohr noemt de beslissing ongelooflijk. ‘Juist nu er zorgen zijn over de toegankelijkheid van de mondzorg, wordt de oplossing gezocht in het inperken en dus verslechteren van de tandartsopleiding.’

ISO bezorgd over mentale gezondheid studenten

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is bezorgd over de mentale gezondheid van studenten. Want het gaat niet goed met het studentenwelzijn, blijkt uit de tweejaarlijkse Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik van het Trimbos-Instituut en het RIVM. Bijna de helft van de studenten (44 procent) ervaart depressie- of angstklachten en een op de vier studenten geeft aan af en toe levensmoe te zijn. ISO-voorzitter Demi Janssen: 'Te veel studenten kampen nog met ernstige mentale klachten, terwijl lekker in je vel zitten de basis is om te kunnen studeren en jezelf te ontwikkelen. Het is noodzakelijk dat er nu echt naar deze noodkreet van studenten geluisterd wordt.'

Opnieuw asbestonderzoek in Nijenborgh

In Nijenborgh 4, gebouw 5118, is een ruimte dicht vanwege asbestonderzoek. Het gaat om de kamer van studievereniging Lugus, waar een plafondplaat naar beneden is gevallen. Volgens RUG-woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven viel de plaat door de wind die via een openstaand raam de ruimte in blies. Niemand mag de ruimte in tot het asbestonderzoek afgerond is. Wanneer dat precies klaar zal zijn, is nog niet bekend. Eind oktober was gebouw 5113 in zijn geheel gesloten vanwege asbestonderzoek. Toen vanwege de vondst van kapotte radiatorzegels die asbest bevatten.

Huis uit UK-strip Mussengang staat te koop

Het pand waar de fictieve studenten uit de populaire strip Mussengang hun laatste jaren doorbrachten, staat te koop. Ook cabaretier Jochem Myer en oud-minister Winnie Sorgdrager woonden eens in de villa aan het Zuiderpark 26. Mussengang, dat van 1984 tot 1995 verscheen in de Universiteitskrant (tegenwoordig UKrant), draaide om een niet-bestaand studentenhuis aan de Mussengang. Maar in 1992 was tekenaar Bert Cornelius op het huis uitgekeken en liet hij de bewoners verhuizen naar de toen nog als studentenhuis gebruikte villa. Het pand moet 1,6 miljoen euro opleveren. Dat is vier ton minder dan vorig jaar, toen het ook te koop stond.

Consolidator Grants voor twee RUG-onderzoekers

FSE-onderzoekers Clemens Mayer en Danny Incarnato krijgen beiden een prestigieuze ERC Consolidator Grant (2 miljoen euro). Clemens Mayer houdt zich bezig met de evolutie van eiwitten. In laboratoria gebruiken onderzoekers al jaren gerichte evolutionaire technieken om enzymen te ontwikkelen. Dat kost echter enorm veel tijd en mankracht. Door zogenaamde ‘continue evolutiebenadering’ kan dat proces in plaats van maanden of jaren in enkele dagen gedaan worden. Danny Incarnato liet tijdens de coronapandemie al van zich horen. Hij en zijn groep ontrafelden de complete structuur van het RNA-genoom van SARS-CoV-2. Die kennis probeert hij vervolgens in te zetten om medicijnen te ontwikkelen die gericht zijn op het RNA.

Kantoormeubels zoveel mogelijk hergebruikt

De RUG wil voortaan duurzamer omgaan met kantoormeubilair. Niet alles wordt meer standaard nieuw gekocht; eerst wordt bekeken of oude meubels vernieuwd, gerepareerd of aangepast kunnen worden. Spullen die overtollig zijn geworden, krijgen zo mogelijk een plekje elders op de universiteit. Waar wel nieuwe meubels nodig zijn, wordt gekozen voor duurzaam geproduceerde exemplaren. De universiteit heeft hiervoor de afgelopen tijd plannen gemaakt met de nieuwe leverancier van kantoormeubilair, Vepa-Interoffice. Het nieuwe onderkomen van rechten, het Rölinggebouw, is al volgens de nieuwe aanpak ingericht. Bijna honderd oude Gispen-stoelen zijn opgeknapt en 50 procent van de oude bureaustoelen zijn meegenomen uit het oude gebouw.  

Nevenwerkzaamheden RUG’ers voortaan automatisch gepubliceerd

Vanaf 21 november worden alle goedgekeurde nevenwerkzaamheden van RUG-medewerkers automatisch op hun profielpagina gepubliceerd. Voorheen moesten ze die pagina handmatig aanpassen, maar dat is nu verleden tijd. De verandering komt naar aanleiding van afspraken die zijn gemaakt met de koepelorganisatie Universiteiten van Nederland. Universiteitsmedewerkers moeten transparant zijn over nevenwerkzaamheden die mogelijk een relatie hebben met hun werk voor de universiteit. Voor alle medewerkers met nevenwerkzaamheden geldt daarom dat hun profielpagina openbaar beschikbaar moet zijn.

Uni moet meer doen voor student met functiebeperking

Bijna 40 procent van de hbo- en wo-studenten heeft een functiebeperking, maar lang niet alle instellingen bieden voldoende voorzieningen om ze te ondersteunen. Dat blijkt uit het rapport Staat van Inclusief Onderwijs dat het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs donderdag publiceerde. Ontoegankelijke gebouwen, ontbrekende toetsvoorzieningen en matige informatievoorziening over extra hulp. Volgens het rapport is de verkrijgbare hulp sterk afhankelijk van het instituut waar een student studeert en dat moet volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) anders: ‘Het kan niet zo zijn dat de mate van voorzieningen afhankelijk is van de stad waarin je studeert’, zegt voorzitter Demi Janssen.

Quotum voor open access-publicaties Springer Nature bereikt

Onderzoekers die dit jaar nog open access willen publiceren in wetenschappelijke tijdschriften van uitgever Springer Nature hebben pech: het jaarlijkse quotum is opnieuw ruim voor het eind van het jaar bereikt. Volgens de landelijke afspraak kunnen auteurs van Nederlandse universiteiten in totaal 2067 kosteloos open access publiceren. Nu dit quotum is bereikt, begint de teller opnieuw op 1 januari 2024. Wie alsnog dit jaar in tijdschriften van Springer Nature wil publiceren, kan dat achter een betaalmuur doen en de artikelen op een later tijdstip alsnog open access maken. 

Sven Gins in de race voor ‘jonge historicus van het jaar’

Middeleeuws historicus Sven Gins is finalist voor de titel ‘jonge historicus van het jaar’. Gins doet aan de RUG onderzoek naar de relatie tussen mensen en dieren in de Middeleeuwen, onder andere naar rechtszaken waarbij dieren werden berecht. Daarover ontwikkelt hij ook een bordspel. De verkiezing is bedoeld voor inspirerende historici tot 30 jaar die het vak als geen ander weten uit te dragen. De finale, met twee tegenkandidaten van de Radboud Universiteit, vindt plaats op 11 november in Amsterdam.

Ontsnappen uit de brandweer-escaperoom

Weet jij wat je moet doen in het geval van brand? Deze week kun je dat testen in een escaperoom van de brandweer. De escaperoom, ontworpen door studenten van NHL Stenden in Leeuwarden, is ingericht als een studentenkamer. Deelnemers moeten binnen 10 minuten een sleutel vinden door puzzels over brandveiligheid op te lossen.  De escaperoom staat op drie plekken in Groningen, steeds tussen 13:00 en 19:00 uur. Op 7 november is dat voor de universiteitsbibliotheek op het Broerplein, op 8 november op de Vismarkt en op 9 november voor de Bernoulliborg op de Zernike Campus.

Raad Groningen wil eerlijke stagevergoeding voor student

Acht partijen in de gemeenteraad van Groningen willen dat studenten die stage lopen bij de gemeente een eerlijke vergoeding krijgen. De motie 'Eerlijk Met Je Zijn', een initiatief van de partij Student & Stad, komt woensdag aan de orde in de raad. Uit landelijk onderzoek blijkt dat 44 procent van de hbo- en wo-studenten geen stagevergoeding krijgt, terwijl een op de vier wel wordt ingezet als ‘normale werknemer’, aldus de indieners van de motie. Behalve GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en VVD hebben alle partijen de motie ondertekend, waardoor die op een nipte meerderheid (23 tegen 22) kan rekenen.

Motie renteverlaging studielening ‘onhaalbaar’

De rente op studieleningen van studenten die onder het leenstelsel vielen, gaat toch omhoog. De Tweede Kamer nam onlangs een motie aan om de rente per 1 januari 2024 te bevriezen op het huidige niveau, maar dat is volgens demissionair minister Dijkgraaf (onderwijs) onhaalbaar, omdat het te grote aanpassingen van de systemen van DUO en een wetswijziging vergt. Dijkgraaf onderzoekt nu een motie van Pieter Omtzigt over de mogelijkheid om belastingvoordelen voor expats af te bouwen. Met de opbrengst daarvan krijgen (oud)-studenten hopelijk alsnog een lagere rente, maar waarschijnlijk wel pas vanaf 2026. 

Expositie over oude Hortus bij GMW

Vanaf dinsdag is er in de binnentuin van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) een expositie te zien over de oude Hortus Botanicus. Tegenwoordig is die te vinden in Haren, maar tot 1966 lag de hortustuin achter het Heymansgebouw en het Boumangebouw, tussen de Grote Rozenstraat en Grote Kruisstraat. De opening vindt plaats tussen 16:30 en 17:30 uur.

Van Gogh komt opnieuw naar Groningen

Studenten van Vindicat organiseerden in 1896 een van de grootste Van Gogh-tentoonstellingen ooit in het Groninger Museum. Volgend jaar november vertelt het museum het verhaal over die tentoonstelling. De studenten wilden de ingeslapen kunstwereld van Groningen flink opschudden. Ze organiseerden zes tentoonstellingen, maar de meest opzienbarende was die over Van Gogh, waarvoor ze maar liefst 128 werken van de schilder bijeenbrachten. Ook waren er werken te zien van andere vernieuwers binnen de kunst – iets wat het museum volgend jaar ook wil doen. Opnieuw zoveel Van Goghs bij elkaar halen, zal niet lukken, verwacht gastconservator Mariëtta Jansen. ‘Als het er tien of vijftien zijn, zal ik al heel erg blij zijn’, zei ze tegen RTV-Noord.  

Studentenhuisvester Xior wil Zernike Tower verkopen

De Belgische studentenhuisvester Xior wil de Zernike Tower, waar het ’s zomers in sommige kamers tot wel 50 graden kan worden, verkopen. Dat meldt de Belgische krant De Tijd. Xior kocht het gebouw drie jaar geleden voor 92 miljoen euro en wil het nu kwijt om zijn schulden te verminderen. Hoeveel het gebouw moet kosten, is onbekend. Het gaat in totaal om 700 kamers met een maandelijkse huur tussen de 620 en 1100 euro. De flats van Xior aan de Eendrachtskade en Oosterhamrikkade worden vooralsnog niet verkocht.

Tweede Kamer wil lagere rente voor pechstudenten

Voor studenten die onder het leenstelsel vallen, dreigt door de renteverhoging een zoveelste financiële domper. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil nu dat de rente op de studieschuld van studenten uit de ‘pechgeneratie’ omlaag gaat. Hoeveel dat wordt, is nog niet bekend. De Kamer nam eind vorige week een motie aan van GroenLinks/PvdA en ChristenUnie om de rente op studieleningen van de pechgeneratie voor komend jaar te bevriezen. Dat zou betaald moeten worden door het versoberen van het belastingvoordeel voor expats. Een tweede motie van D66 en SP om de rente op de studieschuld naar nul te brengen, haalde het niet.