Bezwaren afgewezen: Rechten kan straks in een verhoogd nieuw pand

De bezwaren tegen een extra verdieping op de voormalige openbare bibliotheek aan de Oude Boteringestraat, waar de Faculteit Rechtsgeleerdheid in zal trekken, zijn van tafel geveegd.

De adviescommissie bezwaarschriften van de gemeente Groningen heeft alle bezwaren van omwonenden en erfgoedvereniging Bond Heemschut ongegrond verklaard.

Daardoor kan RUG doorgaan met de verbouwing van het pand; een extra (vijfde) verdieping, een extra ingang aan de kant van de Universiteitsbibliotheek naar de fietsenkelder en noodtrappen aan de buitenkant.

Straatbeeld

Die extra verdieping was een doorn in het oog voor Bond Heemschut en de eigenaar van een pand aan de Zwanestraat. Het zou ernstig afbreuk doen aan de verhouding met de historische panden eromheen. En ‘door de kolossaliteit van het bouwblok’ zou het straatbeeld ingrijpend veranderen.

Een ander punt van de bezwaarmakers is de hoogte. Door de extra verdieping wordt het gebouw 20,8 meter (zelfs 23,5 meter door de ‘kasten’ voor technische installaties op het dak) terwijl het bestemmingsplan een maximum stelt van zestien meter.

Dat klopt, beaamde de gemeente, maar die mag van het bestemmingsplan afwijken volgens de ‘kruimelregeling’. Onzin, stelden de bezwaarmakers; dit is project is veel te groot om te spreken van een kruimelgeval.

‘Zorgvuldig’

Het mag, oordeelt de commissie nu. Want het heet dan wel ‘kruimelregeling’, maar er staat niets in over de omvang van een project. Sterker nog: de RUG had niet eens een rapport hoeven laten maken door een adviesbureau. Dat dit wel is gedaan, getuigt van een ‘zorgvuldige voorbereiding’, aldus de commissie.

En, zo merkt de commissie in haar oordeel op, wie het niet eens is met het beleid, kan zich beter wenden tot vertegenwoordigers in de gemeenteraad.

Teleurgesteld

Gijsbert van Boekhoven van Bond Heemschut reageert teleurgesteld over de uitspraak: ‘Je gaat toch voor een positief resultaat.’ De vereniging beraadt zich nog op eventuele volgende stappen.

De verbouwing gaat voorlopig door als gepland. Deze week zijn er nog een paar colleges in het gebouw, daarna wordt alles leeggehaald en in januari overgedragen aan VGI, de vastgoedtak van de RUG. In 2023 moet de verbouwing klaar zijn.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties