Erfgoedclubs tegen verbouwplannen OB voor rechtenfaculteit

De huidige locatie van de rechtenfaculteit is te krap.

Rechten dreigt op zoek te gaan naar nieuwe locatie

Erfgoedclubs tegen verbouwplannen OB

Als er geen extra verdieping op de voormalige Openbare Bibliotheek (OB) mag, dan gaat de rechtenfaculteit op zoek naar een andere locatie. Dat staat in een brief van het gemeentebestuur aan de gemeenteraad.
6 januari om 10:04 uur.
Laatst gewijzigd op 7 januari 2021
om 12:51 uur.
januari 6 at 10:04 AM.
Last modified on januari 7, 2021
at 12:51 PM.
Avatar photo

Door René Hoogschagen

6 januari om 10:04 uur.
Laatst gewijzigd op 7 januari 2021
om 12:51 uur.
Avatar photo

By René Hoogschagen

januari 6 at 10:04 AM.
Last modified on januari 7, 2021
at 12:51 PM.

Rechten huist nu grotendeels in het Harmoniecomplex, waar ook de letterenfaculteit is. Door de verhuizing van de OB naar het Forum, werd het vrijgekomen pand in de Oude Boteringestraat de beoogde locatie voor de rechtenfaculteit. Mits er dus een extra verdieping op het gebouw geplaatst kan worden, zodat alle docenten en studenten op één locatie terecht kunnen. 

Erfgoedvereniging Heemschut Groningen en Stichting Vrienden van de Stad zijn fel tegen die opbouw. De twee erfgoedstichtingen roepen de gemeenteraad op niet akkoord te gaan met de verbouwingsplannen.

Wachten op goedkeuring

De verbouwing moet in de zomer van 2023 klaar zijn, zegt Hanneke van den Berg van het faculteitsbestuur van rechten. Voor meer informatie verwijst ze naar VGI, de vastgoedafdeling van de RUG, die weer verwijst naar de communicatieafdeling. 

Want hoe zit het nu met dat plan om op zoek te gaan naar een andere locatie? ‘De RUG heeft een aanvraag gedaan voor de verbouwing van het pand en we wachten de beslissing van de gemeente af. Ik wil nu niet speculeren over een positief of negatief besluit’, zegt woordvoerder Gernant Deekens.

College wil meewerken 

Het college van burgemeester en wethouders wil graag meegaan in die wens om een opbouw, schrijft ze aan de raad. Ze schermt daarbij met de toename van studenten vanwege coronamaatregelen. Meer scholieren hebben daardoor hun VWO-diploma gehaald en minder van hen nemen een tussenjaar. Gevolg: veel nieuwe eerstejaars rechten.

Maar het is zeer de vraag hoe die ruimtebehoefte is op het moment dat het gebouw af is, riposteert secretaris Gijsbert Boekschoten van Heemschut Groningen. ‘Misschien is er door online lesgeven straks juist veel minder ruimte nodig.’

Het gebouw was overigens ooit mét een extra laag bedoeld, schrijven burgemeester en wethouders in hun brief. Dat ging toen niet door vanwege ‘programmatische redenen’. De stadsarchitect heeft zelfs de inmiddels 85-jarige Italiaanse architect van het gebouw, Giorgio Grassi, gevraagd mee te denken aan een nieuw plan voor uitbreiding. Dat zou hij ook hebben gedaan.

Niet volgens bestemmingsplan

Allemaal leuk en aardig, maar die opbouw gaat 5 meter hoger worden dan volgens het bestemmingsplan mag, zeggen Heemschut Groningen en Vrienden van de Stad. Door daarvan af te wijken, op zo’n zichtbare plek, zonder dat goed te onderbouwen, gaat het college over de schreef, vindt Boekschoten. ‘Dit is geen achterafstraatje.’

‘Feitelijk wordt het ruimtelijk beleid van de gemeente onderuitgehaald’, zegt hij. ‘De raad gaat over ruimtelijk beleid, niet de RUG of een architect. Eerst moet er een besluit komen, waar we bezwaar op kunnen maken.’ Maar als het zover mocht komen, zegt Boekschoten, schuwt Heemschut een gang naar de rechter niet.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties