Verbouwing oude bieb mag doorgaan

Faculteit rechten blijft in de binnenstad

Verbouwing oude bieb mag doorgaan

Ondanks protest van erfgoedclubs, gaat de Groningse gemeenteraad akkoord met een extra bouwlaag op de oude bieb aan de Oude Boteringestraat. Daardoor kan de verbouwing voor de nieuwe locatie van de rechtenfaculteit doorgaan.
11 maart om 17:32 uur.
Laatst gewijzigd op 15 maart 2021
om 18:21 uur.
maart 11 at 17:32 PM.
Last modified on maart 15, 2021
at 18:21 PM.
Avatar photo

Door René Hoogschagen

11 maart om 17:32 uur.
Laatst gewijzigd op 15 maart 2021
om 18:21 uur.
Avatar photo

By René Hoogschagen

maart 11 at 17:32 PM.
Last modified on maart 15, 2021
at 18:21 PM.

De ‘optopping’ mag volgens het omgevingsplan eigenlijk niet, maar het gemeentebestuur gaf de RUG bij uitzondering toch toestemming. Op deze manier houdt de gemeente de rechtenfaculteit in de binnenstad.

Bond Heemschut Groningen en Vrienden van de Stad, twee clubs die strijden voor erfgoedbescherming, vinden het besluit van de gemeente onterecht. Het gebouw zou te hoog worden en de raad zou op een zijspoor zijn gezet.

Principe

De raad discussieerde er woensdagavond een uurtje over, maar het ging meer om de principiële vraag of het gemeentebestuur zomaar een uitzondering mag maken dan over de vraag of de verhoging gewenst is.

Het is bovendien niet zo dat het volgens het omgevingsplan niet mag, zei wethouder Roeland van der Schaaf. ‘Het is nee, tenzij er goede redenen voor zijn om het wel te doen.’

En die zijn er, namelijk dat de rechtenfaculteit historisch gezien in de binnenstad thuishoort, legde Van der Schaaf uit. De faculteit zou namelijk naar een ander pand op zoek gaan als de verhoging niet doorgaat.

Voorkomen

‘Drie van de vier leden in mijn fractie hebben er gestudeerd’, zei VVD-raadslid Geeske de Vries. ‘Mooi dat het in de binnenstad blijft.’ Ook de meeste andere fracties willen een vertrek voorkomen. Dat het eeuwenoude Calmershuis daardoor wat minder zichtbaar zal worden, woog daar niet tegenop.

De rechtenfaculteit huist nu samen met letteren in het Harmoniecomplex, maar wijkt ook uit naar diverse andere panden in de stad. Ze ontbeert daarmee een centraal, eigen pand. Toen de openbare bibliotheek verhuisde naar het Forum, leek dat een uitgelezen kans op een eigen plek.

Te weinig

Al snel bleek dat de groeiende faculteit helemaal niet past in de oude bieb. De RUG zette daarom in op uitbreiding met een extra verdieping, al is dat ook nog steeds duizenden vierkante meters te weinig. De faculteit zal hoe dan ook elders ruimte blijven gebruiken.

Gijsbert Boekhoven van Bond Heemschut Groningen zei eerder dat de erfgoedbeschermers naar de rechter stappen als de gemeente met de verhoging van de oude OB doorgaat. ‘Maar dat is pas aan de orde als de definitieve plannen zijn ingediend.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties