De bezuinigingen op het hoger onderwijs die de nieuwe regering in het hoofdlijnenakkoord heeft afgesproken, kunnen de RUG in 2025 al 16 miljoen kosten, oplopend tot mogelijk 80 miljoen over een paar jaar.
Dat zei Hans Biemans van het college van bestuur donderdag tijdens een vergadering van de universiteitsraad. Hoewel het nog onzeker is hoe de bezuinigingsvoorstellen uitpakken, ziet hij de situatie somber in.
‘De precieze invulling van het akkoord is nog niet bekend en daarom weten we nog niet exact welke impact het op ons zal hebben’, benadrukte Biemans. ‘Maar als het nu zo doorgaat dan moet je voor het aandeel van de RUG denken aan een bezuiniging van 16 miljoen in 2025, die kan oplopen naar 80 miljoen over een paar jaar.’
Minste schade
Biemans zegt dat de RUG samenwerkt met koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) om de bezuinigingen zo lang mogelijk te rekken en daar te laten vallen waar ze de minste schade veroorzaken. ‘Maar een deel van de bezuinigingen zal in de volgende begroting al worden ingevoerd en daar moeten we rekening mee houden.’
De hoop van de universiteit is dat het UNL lukt om de bezuinigingen daarna zoveel mogelijk te vertragen of ‘op een slimme manier’ uit te voeren.
‘Het maakt nogal uit hoe de regering besluit te bezuinigen. Is dat op bestuursakkoorden en geld dat is beloofd, maar nog niet is uitgegeven? Of is dat op afspraken zoals de sectorplannen, waar we als universiteiten al uitvoering aan hebben gegeven? Als dat geld wegvalt, is het echt de vraag hoe je dat vervolgens opvangt.’
Vacaturestop
Ter voorbereiding op de financiële klappen, neemt de universiteit op dit moment geen besluiten die de lange termijn beïnvloeden. Zo is er een vacaturestop, waardoor alleen vacatures vervuld worden die noodzakelijk zijn.
Ook wordt het investeringsbeleid in vastgoed onder de loep genomen. De afdeling vastgoed moet daarvoor binnenkort een nieuw plan indienen. Zo zijn er plannen voor nieuwbouw van de ACLO en de Faculteit der Letteren, maar het is de vraag of die de eindstreep gaan halen.