Universiteit zeer bezorgd om extra financiële klappen uit Den Haag

Het college van bestuur zegt dat er ‘forse maatregelen’ moeten worden genomen om de financiële klappen de komende jaren op te vangen. 

Welke maatregelen dat zijn en hoeveel er bezuinigd moet worden, is nog niet duidelijk. Maar het is ‘zeer ernstig wat de universiteiten te wachten staat’, zei collegevoorzitter Jouke de Vries donderdag in de universiteitsraad (u-raad).

In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie worden stevige bezuinigingen op het hoger onderwijs aangekondigd. Zo wordt onder meer gesproken over het schrappen van de gelden voor de sectorplannen, komt er minder geld per student binnen en lijken de bestuursafspraken die de universiteiten maakten met demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf van tafel. 

‘Donkere wolken’

Hoewel concrete cijfers ontbreken, is het wel duidelijk dat het om een miljoenenbezuiniging gaat de komende jaren. ‘De toekomstige minister van onderwijs zal nog keuzes moeten maken vanuit die hoofdlijnen’, zei Hans Biemans van het college van bestuur. ‘We kunnen daardoor niet helemaal zien wat de veranderingen zullen zijn. Wat wel duidelijk is, zijn de donkere wolken.’

Volgens het RUG-bestuur zijn de bezuinigingsafspraken die vorig jaar werden gemaakt (TeRUG in Balans) onvoldoende. In het najaar kreeg de universiteit al een fikse bezuiniging te verwerken. Ze vroeg aan alle faculteiten om een plan te maken waarmee de faculteiten in uiterlijk 2026 geen tekorten meer hebben. 

Gevolgen

‘Maar we kunnen het nu niet meer doen zoals we dat tot nu toe wilden doen met TeRUG in Balans’, constateert De Vries. Wanneer de gevolgen van het nieuwe akkoord duidelijk zijn, zal het universiteitsbestuur die per ommegaande delen met de u-raad en de faculteiten. ‘We zullen veel eerder dan over een half jaar moeten anticiperen wat dit betekent voor de universiteit.’

Lees ook:

Engels

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties