RUG bereidt zich voor op bezuinigingen, onder meer met vacaturestop

DOOR CHRISTIEN BOOMSMA EN GIULIA FABRIZI

Onder meer met een vacaturestop bereidt de RUG zich voor op de aankomende bezuinigingen die het nieuwe kabinet heeft aangekondigd. 

De formerende partijen willen structureel 500 miljoen bezuinigingen op het hoger onderwijs. 215 miljoen daarvan komt uit de zogeheten sectorplannen. Dat is geld dat het demissionaire kabinet had toegezegd en op grond waarvan de universiteit al nieuwe mensen heeft aangenomen.

Ook zijn er bezuinigingen aangekondigd op het fonds voor onderzoek en wetenschap van 1,1 miljard en verdwijnen de miljarden voor innovatie van het Nationaal Groeifonds. 

Eén uni schrappen

De gevolgen voor de RUG zijn ‘behoorlijk’, zei Hans Biemans van het college van bestuur (cvb) deze week in de commissievergadering voorafgaande aan de universiteitsraad. ‘De bezuinigingen zijn zo groot dat op landelijk niveau ze één grote universiteit uit het systeem schrappen.’

De RUG moet dus goed nadenken hoe ze zich kan voorbereiden. Voorlopig doet ze dat door zeer kritisch naar invulling van nieuwe vacatures te kijken; dat kan alleen als het echt nodig is.

Vastgoed

Ook wil de universiteit geen beslissingen nemen die de lange termijn beïnvloeden. ‘Dat gaat dan ook over het investeringsbeleid in vastgoed’, stelt Biemans. De letterenfaculteit wil bijvoorbeeld een nieuw onderwijsgebouw in de binnenstad. Ook zou er een nieuw en miljoenen kostend sportcentrum komen op Zernike.

‘Dat betekent concreet dat de architect nu plannen aan het maken is’, zei Biemans. ‘Als die plannen af zijn en hij in de komende maanden een aanbesteding zou willen starten, houden we dat nu even tegen.’ Het gaat om een stop van enkele maanden om de situatie straks beter in te schatten, niet om een totale bouwstop.

Hetzelfde geldt voor de plannen voor een nieuw gebouw in de binnenstad. ‘We moeten rekening houden met veel factoren, zoals het teruglopende aantal studenten en de bezettingsgraad’, zei Biemans. Volgens hem moet dat opgenomen worden in de investeringsplannen, zodat de universiteit zichzelf niet onnodig klem zet. 

Tijd winnen

De RUG probeert op deze manier tijd te winnen, totdat ze weet waar ze echt aan toe is. Want op dit moment is dat nog onzeker. De formerende partijen hebben wel aangegeven dt ze willen bezuinigen, maar de invulling is nog onduidelijk. ‘Daar zit ruimte’, zei Biemans. ‘Ook om te kijken hoe we het kunnen afwenden, of dat het terechtkomt op plekken waar het minder schadelijk is.’

Ook het feit dat veel bezuinigingen betrekking hebben op investeringen, zijn een lichtpuntje. ‘Het is jammer als dat geld er niet komt, maar je hoeft niemand te ontslaan.’

Maar dat neemt niet weg dat de toekomst er weinig hoopvol uitziet, zegt hij. Faculteiten en diensten krijgen nog voor de zomer bericht hoe ze hun begroting moeten invullen. 

Lees meer:

Engels

3 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties