10 jaar cel en tbs voor Azim A. [UPDATE]

De rechtbank in Groningen heeft ‘Korrewegschutter’ Azim A. vrijdag veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens poging tot doodslag.
Door Rob Siebelink

A. (21) schoot vorig jaar oktober zonder aanleiding student Sidney (nu 22 jaar) neer op de Korreweg in Groningen. Die raakte blijvend verlamd en zit de rest van zijn leven in een rolstoel. Sidney was zelf bij de uitspraak van de rechtbank aanwezig. Azim A. was er niet.

Tbs met dwangverpleging is volgens de rechtbank nodig. A. heeft allerlei (gewelds)misdrijven op zijn naam staan. ‘Hij schept behagen in het plegen van geweldsmisdrijven. Er moet ernstig rekening mee worden gehouden dat hij die zonder behandeling opnieuw zal plegen.’

De rechtbank neemt het de verdachte bijzonder kwalijk dat hij ‘op geen enkele manier verantwoording heeft afgelegd of inzicht heeft gegeven in zijn drijfveren’. Tijdens de rechtszaak vier weken geleden beriep A. zich voortdurend op zijn zwijgrecht. ‘Voor Sidney en zijn familie moet dat onverteerbaar zijn.’

‘Voelde lekker’

Ook dat A. na de schietpartij heeft gezegd dat het ‘lekker voelde’ om te schieten op de student (‘Het voelde alsof ik een vogeltje uit de lucht schoot’), rekent de rechtbank hem zwaar aan. Datzelfde geldt voor A.’s uitspraak ‘dat als hij (Sidney -red.) niet dood is, knal ik hem in het ziekenhuis dood, dan kan hij niet praten’.

De rechtbank stelt verder dat de zaak grote impact heeft gehad op de samenleving. ‘Er waren die nacht veel jongelui op straat die terugkeerden van een stapavond en zij zijn geconfronteerd met het brute geweld in de richting van het slachtoffer.’

Ook moet Azim A. het slachtoffer bijna 370.000 euro betalen wegens materiële en immateriële schade.

Geen poging tot moord

Het Openbaar Ministerie (OM) had tijdens de rechtszaak in september 12 jaar cel en tbs geëist wegens poging tot moord. Daar ging de rechtbank niet in mee, omdat niet is vast komen te staan dat Azim A. vooraf van plan was Sidney van het leven te beroven. A. had onvoldoende tijd om zich te bezinnen waarmee hij bezig was, aldus de rechters.

A. en twee vrienden hielden Sidney op 15 oktober 2017 rond vijf uur ‘s nachts tegen op straat om samen iets te drinken. Toen Sidney dat weigerde, schoot A. vijf keer met een revolver. Sidney werd drie keer geraakt: in zijn linker bovenbeen, in de schaamstreek en in zijn rug.

A. hield zich daarna drie weken schuil in een halflege studentenflat aan de Duindoornstraat, ondanks dat zijn signalement (naam en foto) onder meer in het tv-programma Opsporing Verzocht door de politie naar buiten was gebracht. Daar werd hij begin november 2017 door een arrestatieteam aangehouden.

Medeverdachten

Ook vier medeverdachten zijn vrijdag door de rechtbank veroordeeld. Dany A. en Tolga K., die samen met Azim A. op de Korreweg waren, kregen respectievelijk zes maanden cel (waarvan drie voorwaardelijk) en drie maanden voorwaardelijk en 160 uur taakstraf opgelegd.

Volgens de rechtbank hebben zij bijgedragen aan de gebeurtenissen in de oktobernacht. Dat ze dit niet wilden en het heel erg vinden wat er is gebeurd, doet daar niets aan af, aldus de rechters.

Een taakstraf (120 uur) was er voor John V., die Azim A. na het schietincident onderdak bood in zijn woning aan de Duindoornstraat. Een vierde verdachte, de 27-jarige Rutch I. uit Groningen, werd vrijgesproken.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties