SOG, Calimero winnen verkiezingen u-raad

SOG en Lijst Calimero hebben de verkiezingen voor de studentgeleding in de universiteitsraad gewonnen. Beide partijen haalden vijf zetels. In de personeelsgeleding van de u-raad snoepte de Wetenschapsfractie een zetel af van de Personeelsfractie.
Door René Hoogschagen en Giulia Fabrizi

Dat is maandagmiddag bekendgemaakt in Restaurant Academia in het Academiegebouw, waar met name veel studenten van de studentfracties zich hadden verzameld om de verkiezingsuitslag aan te horen, en in een aantal gevallen ook te vieren.

Democratische Academie Groningen (DAG) daalde naar een zetel (nu nog twee). De Vrije Student (DVS) blijft op een zetel. International Platform van Matej Pop-Duchev, die zich pas op het laatste moment kandidaat stelde, haalt de u-raad niet. One Man Gang (nu nog een zetel) had zich niet herkiesbaar gesteld.

De nieuwe zetelverdeling van de studentengeleding:

  • SOG: 5
  • Calimero: 5
  • DAG: 1
  • International Platform: 0
  • DVS: 1

Opkomst

In de personeelsgeleding van de u-raad vond ook een verschuiving plaats. De Wetenschapsfractie won een extra zetel, die de Personeelsfractie verloor. Daardoor zijn de verhoudingen in de personeelsgeleding volgend jaar acht zetels voor Personeelsfractie en vier voor de Wetenschapsfractie.

Het opkomstpercentage onder personeelsleden steeg dit jaar van 30,7 procent naar 36,1 procent, maar daalde onder de studenten van 26 procent naar 24,9 procent.

Grootste partij

‘Calimero is de grootste partij geworden’, roept Calimero-lid Matthias Luijks. De partij ging, net als de andere winnaar SOG, van vier naar vijf zetels. ‘Wat ik voel? Blijdschap en vreugde’, zei Luijks maandagmiddag na de bekendmaking van de uitslag.

De Vrije Student, die met een zetel stabiel blijft, is gematigd positief. ‘Ik ben blij met het behoud van de zetel’, zegt Jasper van der Aa. ‘Maar ik had natuurlijk gehoopt op twee. Al met al ben ik blij dat we nog grip hebben in de u-raad.’

Opkomst faculteiten

Behalve de uitslag van de u-raad maakte de RUG maandagmiddag ook de uitslagen van de faculteits- en dienstraden bekend. Opvallend bij deze uitslagen is dat bij de meeste faculteiten de opkomst van zowel studenten als personeelsleden na jaren daling nu is gestegen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties