Met een trucje kunnen studenten die onder het leenstelsel vallen langer profiteren van de basisbeurs. Ze moeten dan wel tijdelijk hun lening, aanvullende beurs en reisvoorziening stopzetten.
Studenten van de ‘pechgeneratie’ balen stevig: vanaf komend studiejaar wordt de basisbeurs heringevoerd, maar daar profiteren zij vaak nauwelijks nog van: de maanden dat zij geleend hebben worden namelijk afgetrokken van de vier jaar waarin je recht hebt op studiefinanciering. Maar nu zijn er studenten die een manier gevonden hebben om toch nog een aantal maanden extra basisbeurs te kunnen krijgen.
Zo ook Veerle (20), die sinds september 2020 sociologie studeert aan de RUG. ‘Ik zag dat ik vanaf september van dit jaar nog precies een jaar recht heb op de basisbeurs’, vertelt ze. Ze verwacht in februari 2025 af te studeren en zou die laatste zes maanden dan dus weer moeten lenen. ‘Maar doordat ik mijn lening nu stopgezet heb, kan ik die maanden opsparen en heb ik straks nog anderhalf jaar een basisbeurs’, legt ze uit.
Toegestaan
Deze ‘truc’ is gewoon toegestaan: studenten kunnen hun studiefinanciering tijdelijk stopzetten om wat voor reden dan ook, bijvoorbeeld omdat ze een tijdje stoppen met studeren. Maar ook als je blijft studeren, mag je dat doen. Je krijgt dan geen lening en eventuele aanvullende beurs meer en moet ook je studenten-ov inleveren.
Dat is meteen het addertje onder het gras, want lang niet alle studenten hebben het geld liggen om de periode tot september uit te zingen. Veerle leent nu om rond te komen bij haar ouders en hoopt binnenkort een baantje te vinden. ‘Voor mijn ov-chipkaart moet ik nu natuurlijk betalen, maar ik houd goedkope treintickets in de gaten.’
‘Ik heb heel veel geluk dat mijn ouders dit willen voorschieten’, zegt ze. ‘Ik zie nog niet heel veel mensen om me heen dit doen. Sommigen willen of kunnen niet bij hun ouders lenen en anderen zijn ook al bijna klaar met studeren. Zij hebben het niet meer nodig.’
Uitleg
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft inmiddels ook opgemerkt dat studenten hun studiefinanciering om deze reden stopzetten. Op de website van de dienst staat uitgelegd hoe het werkt en waar studenten rekening mee moeten houden.
Hoeveel studenten gebruik maken van de list weet DUO niet. ‘We zijn het op dit moment aan het uitzoeken’, laat een woordvoerder weten. ‘Het is niet nieuw dat mensen dit doen, dit gebeurt jaarlijks. We moeten nu kijken of er een onderscheid is tussen deze en voorgaande jaren, omdat de basisbeurs terugkomt.’