RUG: Wethouder zegt maar wat

Wethouder Roeland van der Schaaf ‘maakt zich er met een jantje-van-leiden af’, door te zeggen dat de RUG meer moet doen om het kamertekort voor internationals te bestrijden, zegt RUG-bestuurder Jan de Jeu.
Door Peter Keizer

De universiteit praat al jaren met huisvesters en gemeente om ervoor te zorgen dat er voldoende kamers beschikbaar zijn voor alle studenten in Groningen. Volgens wethouder Van der Schaaf doen de RUG en Hanzehogeschool echter niet genoeg en wordt het tijd dat ze hun ‘gezamenlijke verantwoordelijkheid oppakken’. De Jeu is het daar niet mee eens: ‘Over het algemeen is de samenwerking heel goed. Maar op dit punt verschil ik echt van mening met de wethouder.’

Van der Schaaf is het beu dat buitenlandse studenten dit jaar opnieuw naar een noodoplossing moeten zoeken. Dat is slecht voor het imago van de stad, vindt hij. De wethouder wil daarom dat de onderwijsinstellingen huurgaranties geven, zodat nieuwe huisvesting sneller kan worden gebouwd. ‘Dan zijn er ook geen regels nodig over hoeveel internationals de universiteit en Hanzehogeschool mogen aannemen’, merkte hij op.

‘Hij weet niet waar hij het over heeft’, reageert De Jeu. ‘Hij weet niet dat we er acht ton per jaar in stoppen en de Hanzehogeschool twee ton per jaar’, zei hij onlangs in de universiteitsraad.

Garanties

De universiteit maakt elk jaar aan de hand van het aantal aanmeldingen bij de faculteiten een inschatting van hoeveel internationals in augustus naar Groningen komen. Huisvester SSH wordt gevraagd de benodigde kamers beschikbaar te stellen, als het bedrijf die kamers kan vinden. De RUG geeft vervolgens 800.000 euro aan leegstandsgaranties aan SSH. Maar die garanties gelden alleen voor buitenlandse studenten die een gemeubileerde kamer willen hebben.

Studentenpartij DAG vindt dat niet voldoende, zo liet fractievoorzitter Jasper Been in de raad aan De Jeu weten. Hij rekende voor dat acht ton voor huisvesting, verdeeld over vijfduizend internationals, neerkomt op 160 euro per student. ‘Ik vind dat eerlijk gezegd nogal weinig, als je ziet hoe hoog hun collegegeld is. Dit zijn de groepen die de allergrootste moeite hebben om kwalitatief goeie huisvesting te vinden tegen schappelijke prijzen’, aldus Been.

De Jeu vindt de kritiek van Van der Schaaf en DAG niet terecht. ‘Voelen we ons niet verantwoordelijk voor huisvesting van internationals? Zeker voelen we ons daar verantwoordelijk voor. Dat blijkt ook uit het feit dat we direct maatregelen genomen hebben en alternatieven hebben aangeboden.’

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties