Vrouwenstrijd voert actie voor gratis menstruatieproducten op de uni

Hoe overtuig je faculteiten ervan gratis menstruatieproducten in de wc’s beschikbaar te maken? Door zelf de voorzet te geven, dachten de studenten van Comité Vrouwenstrijd Groningen.

Daarom legden ze vorige week in verschillende faculteitsgebouwen in de binnenstad en op Zernike bakjes met tampons en maandverband. Naast de bakjes hangen flyer met tekst en uitleg, zegt student Ken Hesselink. ‘Wij vinden dat de universiteit hier standaard in zou moeten voorzien. Daarom vragen we studenten ook de petitie te ondertekenen.’

De petitie is inmiddels zo’n driehonderd keer ondertekend, zegt Hesselink. ‘Door zowel RUG als Hanzestudenten, want we zijn bij beide langs gegaan. Tot nu toe zijn studenten er blij mee en ze vinden het een goed initiatief. Het lijkt een breed gedragen voorstel.’

Geïnspireerd

Het voorstel van het Comité heeft veel weg van het idee dat Lijst Calimero in maart in de universiteitsraad lanceerde. Ook Calimero pleitte toen voor gratis producten. De partij werd geïnspireerd door de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB), waar dit sinds september vorig jaar op een aantal wc’s al wordt gedaan.

Het RUG-bestuur zag niets in een universiteitsbrede aanpak, maar zegde wel toe faculteiten te zullen ondersteunen die uit eigen beweging een pilot zoals bij FEB willen uitvoeren.

 ‘Heel mooi’

Hesselink weet van de pilot bij FEB. ‘Ja, dat is echt heel mooi’, zegt hij. ‘En daar hebben we dan ook geen bakjes neergezet. Ons doel is om nu ook met de andere faculteitsbesturen in gesprek te komen en hen ervan te overtuigen dit ook te doen.’ Hij zegt dat de groep al is benaderd door een aantal faculteiten. ‘Met een gaan we binnenkort ook praten.’

Deze week wil de groep de petitie gebruiken om een brief op te stellen voor andere faculteiten. ‘Die zullen we dan aan de besturen geven in de hoop dat ze met ons om tafel willen.’

Lees ook:

English

11 REACTIES

 1. “Basishygiene is een persoonlijke aangelegenheid. Laat dat vooral zo blijven.”

  Tja, dan zeg je dus eigenlijk ook dat je zelf wc-papier van huis moet meenemen naar je werk.

  Bovendien ligt er nou eenmaal een mate van onvoorspelbaarheid ten grondslag aan menstrueren. Net als middelen voor andere ongemakken, zoals pleisters, hebben we bij ons in de faculteit al jaren menstruatieproducten bij de receptie voor wie nood heeft.

  (en sinds kort ook in de toiletten; ik begrijp daarom niet helemaal waarom ook hier ineens dergelijke flyers van CVG hangen)

 2. Kosteloze toegang tot onbeperkte menstruatie producten… Zo wordt het allemaal wel heel overdreven. Wat neerleggen voor het geval dat je te weinig mee hebt, onverwachts ongesteld wordt, etc. helemaal mooi en ik weet dat alle faculteiten hier al aan werken, maar dat kost tijd! Wie gaat ze neerleggen, waar, hoe gaan we het waarborgen, etc. Mensen moeten even geduld hebben. Maar dit standaard voor iedereen in alle WC’s leveren, wat een gedoe, ik neem toch ook geen WC papier mee naar huis en dat gaat hiermee zeker weten wel gebeuren.

  P.S. Volgende keer als je de uni wil aanspreken moet je ze ook maar geen “school” meer noemen ;) (zie flyer)

 3. Emm… Wat is er op tegen om zelf verantwoordelijk te zijn voor zulke producten? Waarom moet een ander hiervoor betalen? Het communisme is kennelijk nog “alive and kicking”, en dat in tijden waar we nog steeds de vruchten plukken van dit verrotte systeem.

  • Maak je gebruik van WC-papier als je op de RUG naar de WC gaat? Dat is dan communisme, want je kan prima zelf het papier dat je fijn vindt meenemen. Maak je ooit gebruik van OV? Ik hoop dat je er van geniet, want dat komt wel uit mijn inkomstenbelasting, communist. Rijd je op fietspaden of snelwegen? Ik loop overal op mijn zelf betaalde schoenen, maar kennelijk mag jij gewoon op kosten van de samenleving jezelf overal heen begeven. Heb je kinderen? Dan zou ik graag een deel van de enorme bedragen die je direct en indirect van de overheid krijgt van je terug willen zien. Als kindloos persoon vind ik het walgelijk dat het verrotte systeem van herverdeling er voor zorgt dat andere mensen op mijn kosten een leuk leven inrichten. Wat een communisme.

   Even alle gekheid op een stokje. Gezamenlijk zorg dragen voor elkaars uitdagingen is geen “communisme”. Tenzij ik iets heb gemist gaan we niet alle OB fabrieken collectiviseren. Je kan prima een discussie hebben over de voorzieningen die vrouwen nodig hebben in hun werkomgeving zonder die plat te slaan met “eigen verantwoordelijkheid”. Een groot deel van onze collega’s menstrueert, dat is een normaal lichamelijk proces, en net zoals wc-papier heb je daar dan iets voor nodig als het tijdens je werk gebeurt. Het feit dat niet iedereen menstrueert en het daarom niet de verantwoordelijkheid van de werkgever is, lijkt me een drogredenering. Niet iedereen gaat op kantoor naar de wc, niet iedereen heeft een kantine nodig, niet iedereen heeft een parkeerplaats nodig, maar het maakt de werkomgeving wel significant prettiger als je over bepaalde dingen niet hoeft na te denken.
   Om af te sluiten met een andere drogredenering: Als het de kosten zijn die je van zoiets tegenstaan, dan heb ik ook echt nog wel een lijstje met dingen waar de RUG mee mag stoppen voordat ik menstruatie producten een probleem vind. Ik denk dat een jaar tampons op wc’s ongeveer hetzelfde kost als de zoveelste Dean of Whateverthehell. En die Dean heeft vaak een negatief effect op productiviteit!

   • De bezwaren zijn puur principieel: het is een trend dat verantwoordelijkheden van het individu steeds meer naar het collectief verschuiven. Anderen worden verantwoordelijk geacht voor de mate van succes en/of welzijn van een individu. Waar je mee eindigt is een systeem van rechten maar weinig tot geen plichten, waar men voortdurend naar anderen wijst wanneer het voor een individu niet goed gaat. Het idee om hygieneproducten voor vrouwen gewoon gratis te distribueren riekt ook naar een verschuiving van rechten en plichten. Waar zijn de tijden gebleven waar (semi)overheidsinstituten zich niet bemoeien met individuele vrijheid en verantwoordelijkheid? Basishygiene is een persoonlijke aangelegenheid. Laat dat vooral zo blijven.

    • Als je die principiële lijn trekt bij een kleine ingreep die het algemeen welzijn van menstruerende collega’s een verlichting kan geven op een vervelend moment (nogmaals het gaat om het beschikbaar maken van een noodoplossing, niet om het financieren van al iemands hygiëne behoeften), terwijl al mijn hierboven gestelde van kracht blijft, dan bent u of zeer hypocriet of zou ik verhuizen. Maar ik kijk uit naar het bankafschrift waarmee u alle voorzieningen die u prima zelf kunt oplossen, terugbetaalt aan de samenleving.

    • Je bent letterlijk een kwart van je volledige volwassen leven ongesteld, oftewel: ongecontroleerd aan het bloeden.
     De vergelijking met wc-papier gaat 100% op.

     Zo ben je aan het werk, en plotseling zit- of sta je in je eigen bloed.
     Wat doe je dan? Ja: alles onderbreken, neerleggen, rondes maken langs andere vrouwen (als die er al zijn). “Het is weer zover, heb jij wat bij je?”
     Nou, niet altijd. En dan is het afbellen, inpakken en naar huis voor schone kleren.

     Wat nou als je gewoon naar de wc kon lopen? Denk er maar even rustig over na.

  • Beste collega. Ik ben overtuigd, en ik stel voor dat we dit communisme bestrijden zoals we dit vroeger hebben gedaan: namelijk dienen de mannentoiletten een nucleair arsenaal te ontwikkelen om via wederzijdse gegarandeerde vernietiging af te dwingen dat dit soort communismen verboden worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in