RUG wil geen gratis tampons regelen, maar faculteiten mogen dat wel doen

Het RUG-bestuur ziet geen heil in een voorstel om universiteitsbreed gratis tampons en maandverband beschikbaar te stellen. Faculteiten mogen dat wel zelf regelen.

Het voorstel komt uit de koker van Lijst Calimero. De studentenpartij zag onder meer hoe de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) sinds september gratis menstruatieproducten aanbiedt.

Wat Calimero betreft zou het college van bestuur dit voorbeeld moeten volgen door het universiteitsbreed in te voeren.

Kosten en noodzaak

Bestuurslid Hans Biemans vraagt zich echter af of dat de verantwoordelijkheid is van de universiteit. ‘Dit is nu juist iets waarvan wij denken dat het ook goed onderling te regelen is, door bijvoorbeeld vrienden te vragen’, zei hij in de universiteitsraad.

Bovendien zou het volgens Biemans te duur zijn om voor iedereen gratis producten te regelen. En, zo stelde hij, het zou het een ongewenste precedentwerking kunnen hebben. ‘Als mensen geen lenzenvloeistof bij zich hebben, gaan we daar dan ook een voorziening voor maken?’

Noodoplossing

Rector Cisca Wijmenga erkent dat het wel belangrijk is dat er een noodoplossing komt. ‘Want als je plotseling ongesteld wordt terwijl je op de universiteit bent, dan overvalt je dat. En voor noodgevallen is het wel heel fijn als we iets kunnen regelen, net zoals je een pleister kunt halen bij een balie als je een wondje hebt.’

Ondanks de uitleg van het bestuur, vonden meerdere leden dat de universiteit op zijn minst een pilot uit zou kunnen voeren. ‘We hebben meerdere financiële scenario’s van het bestuur gekregen. Die waarbij een mandje met producten wordt neergelegd, blijkt ook financieel haalbaar te zijn’, zei Andra Buciu van Lijst Calimero.

Tandpasta

Zo’n mandje zou door studenten en medewerkers vrijwillig kunnen worden bijgevuld. ‘En waar je niet per se het duurste neer hoeft te leggen, maar gewoon producten die bruikbaar zijn. Zoals we dat ook met wc-papier doen’, zei Dinie Bouwman van de Personeelsfractie. ‘En als je over een half jaar ziet dat mensen ook om tandpasta en een tandenborstel vragen, is het heel simpel: dan draai je de kraan weer dicht.’

Het universiteitsbestuur wil echter zo ver niet gaan, maar zegt wel toe toe dat het faculteiten en diensten expliciet informeert over de kans om zelf een pilot uit te voeren. Voor wie mee wil doen, zullen de nodige producten centraal worden geleverd en bijgevuld.

In het najaar wil Biemans een evaluatie houden van de lopende facultaire pilots en dan opnieuw bespreken of het een project is dat centraal opgepakt moet worden.

English

8 REACTIES

 1. Interessant deze wending in de discussie! Waarom zou Celeste sexistisch zijn en niet zelf verantwoordelijk? Je hoeft toch ook niet met een rol wc-papier door de universiteit te lopen? Waarom dan wel met tampons? De vergelijking met lenzenvloeistof vind ik minder logisch: niet iedereen heeft lenzen, wel elke vrouw wordt ongesteld, aangezien menstruatie een normale lichamelijke staat is van gezonde vrouwen, de helft van de mensen die de universiteit bevolken.

 2. Waarom koop je niet zelf “vrouw” Celeste, een beetje sexist daar of niet? Misschien draag jij ook geen lenzen want vochtigheid voor lensen is best belangrijk voor de ogen. Maar jij mist totaal de bedoeling van zijn woorden – ZELF VERANTWOORDELIJKHEID. Zeg jij dat vrouwen niet verantwoordelijk genoeg zijn of zo?

 3. Ik heb erg veel last aan mijn rug, terwijl de universiteitsbanken ontzettend hard zijn waardoor mijn klachten alleen maar erger worden! Ik ben al jaren aan het vragen naar comfortabele en zachte bureaustoelen, waar ze maar geen gehoor aan geven!
  Ook een vriend van mij met ontzettend grote botten heeft veel moeite om door sommige deuren van de universiteitslokalen te passen. Ook zij heeft al meerdere keren gevraagd om bredere doorgangen waar maar niet naar wordt geluisterd.
  De houding van de universiteit dat ze klaarblijkelijk geen enkele rekening met minderheden willen houden is diep triest.

  • Beste Mike, moet heel heftig zijn voor je rug sterkte ermee. Ik maak uit jou reactie op dat je ironisch reageert op het idee van gratis tampons en maandverband voor vrouwen en daarmee vrouwen dus vergelijkt met minderheden net als je vriend met zware botten en jij met je rugklachten. Menstruatie is daarintegen iets wat alle vrouwen hebben en zonder maandverband kan je niet naar werk, omdat je dat simpelweg doorlekt. Dus deze ´minderheden´ hebben het nodig. Ik neem aan dat jij op je werk soms ook moet plassen, dat is nou eenmaal de natuur, maar neem je dan je eigen wc-papier mee? Sterkte met je rugklachten en ook al ben je natuurlijk geen minderheid zoals vrouwen zijn volgens jou, ik hoop dat je ooit tot inzicht komt.

 4. Wat ik vooral heb meegekregen hier, is dat Hans Biemans een man is. In plaats van een vage vergelijking met lenzenvloeistof zou ik de beschikbaarheid van menstruatieproducten eerder vergelijken met bijvoorbeeld verwarming. Nee, de hoofdtaak van de universiteit is niet om medewerkers en studenten warm te houden. En ja, ook zonder verwarming zijn de taken van de universiteit mogelijk. Maar de kou verstoord wel het functioneren van een groep mensen, die in het ergste geval dan thuis blijven en onderwijs missen. Een universiteit hoort gelijke kansen te bieden voor iedereen die er studeert. Nu wordt 50% benadeeld. Verwachten dat andere studenten of medewerkers het wel even oplossen is een zwaktebod, de universiteit zou voor iedereen een verkomende omgeving moeten zijn. Ook als je eigenaar van een baarmoeder bent, en toevallig een slordige kwart van de maand menstrueert.

 5. Op de UvA staat een automaat met tampons en maandverband erin, maar ook andere handige producten zoals pennen, schriften, adapters en andere handige dingen die je wel eens vergeet maar toch nodig hebt. Dit lijkt me op de RUG ook een goed idee.

 6. Wat een merkwaardige argumenten worden er gebruikt bij de kwestie al dan niet menstruatieproducten te verstrekken. Menstruatie is toch niet zoiets als een ongelukje waar je pleisters voor nodig hebt? Het lijkt in alle opzichten meer op naar de wc moeten, waar je ook vrij weinig aan kunt doen en wat gewoon hoort bij hoe menselijke lichamen werken. Ik zou het daarom ook niet meer dan logisch vinden om op openbare wc’s ook menstruatieproducenten neer te leggen, net zoals dat we het normaal vinden om wc-papier te verstrekken. Dat dat tot nu toe niet gangbaar is, heeft denk ik meer te maken met het taboe rond menstruatie, waardoor tampons en maandverband uit het zicht gehouden worden. Dat is aan het veranderen en dit lijkt me een logische volgende stap.

 7. This is not a uni issue, instead of cutting into the budget add a vending machine that contains all kinds of essentials in every building. The machine could contain tampons, pads, some essential medicines for headache for example, etc. Yes there are emergencies, but we are also not teenagers anymore, we know our bodies more or less. Uni cannot take care of everything and a vending machine is at least beneficial for both uni and the students, instead of just cutting into the budget and wondering where it will end…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in