Het RUG-bestuur ziet geen heil in een voorstel om universiteitsbreed gratis tampons en maandverband beschikbaar te stellen. Faculteiten mogen dat wel zelf regelen.
Het voorstel komt uit de koker van Lijst Calimero. De studentenpartij zag onder meer hoe de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) sinds september gratis menstruatieproducten aanbiedt.
Wat Calimero betreft zou het college van bestuur dit voorbeeld moeten volgen door het universiteitsbreed in te voeren.
Kosten en noodzaak
Bestuurslid Hans Biemans vraagt zich echter af of dat de verantwoordelijkheid is van de universiteit. ‘Dit is nu juist iets waarvan wij denken dat het ook goed onderling te regelen is, door bijvoorbeeld vrienden te vragen’, zei hij in de universiteitsraad.
Bovendien zou het volgens Biemans te duur zijn om voor iedereen gratis producten te regelen. En, zo stelde hij, het zou het een ongewenste precedentwerking kunnen hebben. ‘Als mensen geen lenzenvloeistof bij zich hebben, gaan we daar dan ook een voorziening voor maken?’
Noodoplossing
Rector Cisca Wijmenga erkent dat het wel belangrijk is dat er een noodoplossing komt. ‘Want als je plotseling ongesteld wordt terwijl je op de universiteit bent, dan overvalt je dat. En voor noodgevallen is het wel heel fijn als we iets kunnen regelen, net zoals je een pleister kunt halen bij een balie als je een wondje hebt.’
Ondanks de uitleg van het bestuur, vonden meerdere leden dat de universiteit op zijn minst een pilot uit zou kunnen voeren. ‘We hebben meerdere financiële scenario’s van het bestuur gekregen. Die waarbij een mandje met producten wordt neergelegd, blijkt ook financieel haalbaar te zijn’, zei Andra Buciu van Lijst Calimero.
Tandpasta
Zo’n mandje zou door studenten en medewerkers vrijwillig kunnen worden bijgevuld. ‘En waar je niet per se het duurste neer hoeft te leggen, maar gewoon producten die bruikbaar zijn. Zoals we dat ook met wc-papier doen’, zei Dinie Bouwman van de Personeelsfractie. ‘En als je over een half jaar ziet dat mensen ook om tandpasta en een tandenborstel vragen, is het heel simpel: dan draai je de kraan weer dicht.’
Het universiteitsbestuur wil echter zo ver niet gaan, maar zegt wel toe toe dat het faculteiten en diensten expliciet informeert over de kans om zelf een pilot uit te voeren. Voor wie mee wil doen, zullen de nodige producten centraal worden geleverd en bijgevuld.
In het najaar wil Biemans een evaluatie houden van de lopende facultaire pilots en dan opnieuw bespreken of het een project is dat centraal opgepakt moet worden.