Vakbonden willen meer vaste contracten en 14,3 procent loonsverhoging

De vakbonden willen meer vaste contracten voor docenten en een loonsverhoging van 14,3 procent voor alle medewerkers. 

Dit zijn twee van de cao-eisen die vakbonden FNV, AOb, CNV en FBZ deze week presenteerden aan de Nederlandse universiteiten. Vorig jaar gingen de vakbonden omwille van de rap stijgende inflatie en energieprijzen akkoord met een loonsverhoging van 4 procent, zonder afspraken over meer vaste contracten voor docenten.

Universiteiten zegden wel toe onderzoek uit te voeren naar de contractuele positie van docenten en hoe die te verbeteren. Dat onderzoek willen de vakbonden dit jaar vertaald zien in meer vaste contracten. 

Tijdelijk contract

‘Veel (jonge) docenten en onderzoekers gaan van tijdelijk contract naar tijdelijk contract, van universiteit naar universiteit’, zegt Jan Boersma van FNV Onderwijs en Onderzoek. ‘Zij worden ingezet op structurele onderwijstaken van universiteiten, zonder zelf echt onderdeel van die universiteit te mogen worden.’

De tijdelijke contracten met relatief slechte voorwaarden zorgen voor een hoge werkdruk, een onveilige werkomgeving en daarmee voor zware werkomstandigheden, aldus de vakbonden. ‘Waardering voor het harde werk in de vorm van zekerheid en perspectief blijft achter. Dit moet echt anders en daarom is dit ook een van onze belangrijkste eisen voor de nieuwe cao’, zegt Boersma.

Petitie

Om hun woorden kracht bij te zetten, overhandigden de vakbonden deze week niet alleen de nieuwe cao-eisen maar ook een petitie tegen tijdelijke contracten die sinds september 1400 keer is ondertekend. De petitie was een samenwerking met actiegroepen Casual Academy, WOinActie, PNN, Postdocnl en 0.7.

Andere belangrijke eisen waar de vakbondonderhandelaars op inzetten zijn een automatische prijscompensatie, zodat salarissen automatisch met stijgende prijzen meegroeien, het terugdringen van werkdruk en verbeteren van duurzame inzetbaarheid van personeel, het maken van goede afspraken rondom diversiteit en inclusie en het verbeteren van vakbondsfaciliteiten. 

Lees ook:

Engels

4 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties