U-raad nog steeds bezorgd over sociale veiligheid op de RUG

De universiteitsraad (u-raad) is bezorgd over de sociale veiligheid van studenten en medewerkers op de RUG en wil dat de universiteit meer doet om die te verbeteren. 

Het college van bestuur (cvb) erkent de zorgen van de raad en heeft het onderwerp hoog op de agenda staan. Tegelijkertijd vraagt sociale veiligheid ook om een cultuurverandering en dat is niet van de ene op de andere dag te realiseren, aldus het bestuur.

Geen hulp

De u-raad schreef het cvb een bezorgde brief naar aanleiding van het verhaal over PhD’er Alice uit China in UKrant. Zij werd verkracht door een gastonderzoeker. Hulp vinden bleek voor haar een bijna onmogelijke taak bij de Nederlandse en Chinese politie, en ook bij de universiteit. 

Voor de u-raad reden om er bij het cvb opnieuw op aan te dringen om goed naar de eigen veiligheidsstructuren te kijken en die aan te passen. Zo is het volgens de raad nog altijd niet goed zichtbaar waar en hoe mensen melding kunnen doen van onveilige situaties, en wat er vervolgens met een melding wordt gedaan. 

Juridische gevolgen

Ook is het belangrijk om het verschil duidelijk te maken tussen een melding en een klacht, stelt de raad. Want een klacht kan serieuze juridische gevolgen hebben. Beide onderwerpen zouden beter voor het voetlicht komen door middel van een universiteitsbrede informatiecampagne. 

Daarnaast stelt de raad dat initiatieven binnen studentenorganisaties geprofessionaliseerd moeten worden, zodat studenten elkaar beter kunnen helpen. De hulp van studentenverenigingen zou goed gebruikt kunnen worden om studenten te leren hoe ze met sociaal onveilig gedrag om kunnen gaan. 

Onacceptabel gedrag

Het cvb is het eens met de brief en de verbeterpunten die de raad aandraagt. De universiteit is sinds vorig jaar bezig aan een meerjarig verbetertraject waarbij ze de huidige structuur in kaart brengt en verandert waar nodig. Ook start er binnenkort een RUG-brede campagne over hoe mensen elkaar aan kunnen spreken op onacceptabel gedrag.

Toch blijft het ook een moeilijk onderwerp, zegt het RUG-bestuur, waar nooit een allesomvattende perfecte oplossing voor zal komen. ‘Het gaat er ook om dat we het normaal gaan vinden om elkaar aan te spreken op gedrag dat niet normaal is’, aldus rector Cisca Wijmenga. 

‘Het is ook een heel grote cultuurverandering en we weten allemaal hoe ingewikkeld die zijn. Dus het vraagt echt iets van ons allemaal, maar we denken wel dat het helder op ieders netvlies staat.’

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties