Hoger onderwijs stemde groen

Als het aan stemmers op de Nederlandse hbo’s en universiteiten ligt, dan krijgen D66 en GroenLinks samen meer dan de helft van de zetels in de Tweede Kamer.
Door Rob Siebelink

De grote drie aan de rechterzijde (VVD, PVV en CDA) komen samen niet verder dan 24 procent van de stemmen, zo blijkt uit een inventarisatie van Erasmus Magazine van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart werd vrijwel elke hogeschool en universiteit voorzien van een stembureau. Omdat in deze vestigingen vooral gestemd wordt door studenten en medewerkers, geven zij een aardig beeld van het politieke landschap in het hoger onderwijs.

Een rondgang langs de stemuitslagen op negen universiteiten en drie hbo’s leert dat D66 en GroenLinks verreweg de meeste stemmen trokken (respectievelijk 31 en 25 procent). Samen zou dat neerkomen op 84 zetels in de Tweede Kamer.

Slechter

De partijen in de conservatieve hoek doen het een stuk slechter en komen niet verder dan 38 zetels. VVD volgt op een flinke afstand met 17 procent, terwijl CDA (5), PVV (2), Forum voor Democratie (2) en SGP (0,3) geen rol van betekenis spelen. Ook de socialisten doen slechte zaken, merken PvdA (4 procent) en SP (3).

Ook tussen universiteiten en hbo’s springen verschillen in het oog. D66 en GroenLinks scoren hoger op academies dan op hogescholen, terwijl VVD, SP, CDA, PVV en vooral Denk juist minder stemmen ontvangen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties