RUG stemde op D66

D66 is de grote winnaar van de verkiezingen vorige week in het Harmoniecomplex en bij het UMCG. Bijna één op de drie mensen die in het ziekenhuis en de Harmonie hun stem uitbrachten, kleurden het vakje bij de democraten rood.
Door Rob Siebelink

Van de bijna 6000 stemmen die in het UMCG en in het Harmoniecomplex werden uitgebracht, gingen er 1924 naar de partij van Alexander Pechtold (UMCG 31 procent, Harmonie 33,9 procent). GroenLinks werd een goede tweede, maar het gat met de nummer één bedraagt ruim 600 stemmen: 1306 mensen stemden op Jesse Klavers club. GroenLinks kreeg in het UMCG 19,4 procent van de stemmen, in de Harmonie zelfs 25 procent.

De beide partijen haalden daarmee samen meer dan de helft van de stemmen binnen (54 procent) die op de vier locaties in het UMCG en het Harmoniecomplex werden uitgebracht.

Gepaste afstand

Op gepaste afstand volgt de VVD, met in totaal een kleine duizend stemmen (15 procent in het UMCG, 18 procent in de Harmonie). De PvdA, bij de vorige verkiezingen in 2012 nog oppermachtig, kwam niet verder dan in totaal 350 stemmen (een kleine 6 procent). De sociaaldemocraten werden nog wel vierde, op de voet gevolgd door het CDA (338 stemmen).

Daarna volgen de SP (269 stemmen), de Partij voor de Dieren (251) en de ChristenUnie (200). De PVV kan bij het UMCG en op de universiteit geen potten breken. Wilders’ partij haalde in totaal 117 stemmen (83 UMCG, 34 De Harmonie), nog geen 2 procent.

De overige partijen speelden ook een bijrol. Zo hengelde 50PLUS in totaal niet meer dan dertig stemmen binnen. Forum voor Democratie van Thierry Baudet deed het ietsje beter (76 stemmen).

 

 

 

 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties