Ook noodopvang voor dakloze studenten aan Peizerweg is vol (UPDATE)

Noodopvang The Village aan de Peizerweg is vol. Alle bedden voor studenten die in Groningen zijn maar nog geen kamer hebben gevonden, zijn vrijdag vergeven.

Dat bevestigt gemeentewoordvoerder Manon Hoiting. Studenten die nu aankloppen, worden verwezen naar het Bud Gett Hostel in de binnenstad. ‘Daar hebben we eerst dertig bedden, maar we kunnen opschalen naar vijftig.’

Net als voorgaande jaren hebben voornamelijk internationale studenten veel moeite een kamer te vinden in Groningen. Het is niet ongebruikelijk dat internationals al maanden vanuit hun thuisland op zoek gaan naar een dak boven het hoofd, maar tegen allerlei problemen aanlopen waardoor het niet lukt. Ze hopen op meer geluk bij aankomst in Groningen, maar dat pakt niet altijd goed uit.

Tweede piek

Dinsdag meldde de gemeente dat de eerste piek van internationale studenten zonder kamer voorbij is, maar dat rekening wordt gehouden met een tweede piek richting de opening van het academisch jaar op 6 september. Met nog een week te gaan tot de officiële opening, lijkt het aantal plekken in de noodopvang krap te worden.

Hoiting benadrukt dat het belangrijk is dat studenten in de noodopvang actief blijven zoeken naar eigen woonruimte. Volgens haar komt inmiddels een ‘voorzichtige doorstroming’ op gang; enkelen in de noodopvang (behalve The Village is dat het ook volgeboekte Martinihouse) hebben een plek gevonden om te wonen.

Couchsurfing

Ondertussen maken de jongeren- en studentenorganisaties die zich hebben verenigd onder de naam Shelter Our Students (SOS) zich zorgen. Zij hebben het initiatief van couchsurfing gelanceerd. SOS belt sinds donderdag met mensen die een plek in hun huis beschikbaar hebben. Zij worden dan gekoppeld aan een dakloze student.

Inmiddels hebben zich vijftig mensen gemeld, maar bij SOS hebben al 250 studenten aangeklopt omdat ze geen woonruimte kunnen vinden. ‘Van 170 mensen weten we wanneer ze naar Groningen komen’, zegt Marinus Jongman namens SOS. ‘De piek van aankomst ligt bij ons op dit weekend tot en met woensdag.’

UPDATE: Dit bericht is na eerste publicatie (toen werd nog gemeld dat The Village bijna vol was) geactualiseerd

Lees ook

Engels

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties