Toch geen lagere cijfers door digitale tentamens rechten 

De invoering van volledig digitale tentamens bij de rechtenfaculteit heeft vooralsnog niet geleid tot lagere tentamencijfers, in tegenstelling tot wat studentenpartijen eerder vreesden.

Het slagingspercentage is in het afgelopen onderwijsblok zelfs iets verbeterd ten opzichte van vorig jaar en steeg van 75,4 naar 76,4 procent. Gecorrigeerd voor studentenaantallen per vak gaat het om een stijging van 68,2 naar 68,5 procent. ‘Wel iets beter, maar niet echt merkbaar’, nuanceerde onderwijsdirecteur Jaap Dijkstra dit in de faculteitsraad van afgelopen vrijdag.

Studenten moesten de tentamens al langer digitaal maken, maar de rechtenfaculteit besloot in november om de opgaven ook niet langer op papier uit te delen, na een incident waarbij ze per ongeluk in het postvakje van een studievereniging terecht waren gekomen. Dit moest daarnaast ook kosten besparen.

Niet markeren

De studentenpartijen in de faculteitsraad vreesden in december nog dat tentamens slechter gemaakt zouden worden, omdat studenten in lange tentamenopgaven geen tekst konden markeren en lastig konden schakelen tussen vragen en antwoorden.

Progressief Rechten (PR) en Ten Behoeve van Rechtenstudenten (TBR) dienden daarom voorstellen in om deze problemen aan te pakken. 

‘Maar daar heb ik weinig of niets van teruggezien’, benadrukte PR-fractievoorzitter Gjalt Joostema in de faculteitsraad. Hij vroeg het rechtenbestuur om het arceren binnen tentamenopgaven in Brightspace alsnog mogelijk te maken. 

Kosten delen

Decaan Wilbert Kolkman gaf aan dat langere tentamenopgaven in pdf worden aangeleverd, zodat arceren al mogelijk is. Voor korte tentamenopgaven is een aanpassing aan Brightspace nodig. Kolkman zou dat vanwege de kosten liever gezamenlijk met andere faculteiten doen.

Engels

8 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

8 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties