Studenten bezorgd om invoering digitale tentamens bij rechten

Studentenpartijen bij rechten maken zich zorgen over de aankomende overstap naar volledig digitale tentamens. Ze vrezen dat de tentamens hierdoor slechter gemaakt zullen worden.

Eerder maakten studenten de tentamens al digitaal, maar kregen ze de vragen nog op papier. Maar de examencommissie liet op 10 november weten dat vanaf het aankomende onderwijsblok de tentamens in z’n geheel digitaal zullen zijn. 

Incident

Directe aanleiding daarvoor is een incident bij het vak elektronisch contractenrecht. Daarbij zijn de geprinte tentamenvragen, die door Canon elders werden geprint, per ongeluk in het postvakje van een studievereniging terechtgekomen. 

De examencommissie zegt de kwaliteit van de toetsing nu niet meer te kunnen waarborgen. Daarnaast zorgt het digitaliseren van de tentamens mogelijk ook voor een kostenbesparing.

Begrijpend lezen

Over de overgang zijn zorgen, blijkt uit enquêtes van de studentenpartijen Progressief Rechten (PR) en Ten Behoeve van Rechtenstudenten (TBR) onder rechtenstudenten. Een meerderheid heeft de tentamenvragen liever op papier. 

‘Bij rechten vergen de tentamens veel begrijpend lezen’, zegt Zahra Farshchi, de nummer 2 van PR. ‘Je krijgt casussen van 300 tot 500 woorden onder ogen, waar je iets over moet zeggen. Bij papieren tentamens kun je dan makkelijk woorden markeren en iets erbij zetten, maar digitaal gaat dat niet.’

Corona

De vergelijking met corona, toen de tentamens ook digitaal gemaakt werden, gaat niet op, vindt Farshchi. ‘Toen maakte je de tentamens thuis, en had je er veel meer hulpmiddelen bij, zoals het boek. Die zijn er nu niet.’

Om aan de bezwaren van studenten tegemoet te komen, pleiten PR en TBR voor een aantal maatregelen. Ze willen dat er in de digitale tentamens tekst gemarkeerd kan worden en er moet een optie komen om makkelijk te schakelen tussen vragen en antwoorden. Ook pleiten ze voor extra tijd om het tentamen te maken in de eerste digitale tentamenweek en een digitaal oefententamen. 

Rechtendecaan Wilbert Kolkman en onderwijsdirecteur Jaap Dijkstra zeiden in de faculteitsraadvergadering toe dat ze naar de eisen van de partijen gaan kijken.

Engels

8 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

8 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties