Te weinig vrouwen in beeld als hoogleraar bij Science and Engineering

Het bestuur van de Faculty of Science and Engineering (FSE) wil dat onderzoeksdirecteuren beter hun best doen om vrouwelijke professoren aan te nemen. Er belanden te weinig vrouwen op de shortlist.

Minimaal 40 procent van de shortlist met kandidaten voor een vacature als ud, uhd of hoogleraar moet bestaan uit vrouwen. Die regel voerde FSE al in 2018 in. Maar in de praktijk lukt het niet dat aantal te halen.

‘Benoemingsadviescommissies melden doorgaans dat het percentage vrouwelijke sollicitanten veel lager is’, schrijft interim-decaan Rob Timmermans aan de onderzoeksdirecteuren.

Aanmoedigen

Dat zou komen omdat er zich te weinig vrouwen aanmelden voor de positie. Maar toch vindt het faculteitsbestuur dat onderzoeksinstituten beter hun best moeten doen om het aantal vrouwelijke professoren te verhogen.

Om te beginnen moeten ze daarom voortaan niet alleen een vacaturetekst inleveren met een profiel van de gedroomde kandidaat, maar ze moeten ook uitleggen hoe ze vrouwen willen aanmoedigen te reageren. 

Kandidaten spotten

Leden van de benoemingsadviescommissie en andere stafleden kunnen vrouwelijke wetenschappers in hun eigen netwerk benaderen, stelt het faculteitsbestuur voor. Ze zouden ook externe adviseurs kunnen gebruiken om kandidaten te spotten, of de vacature bekendmaken binnen kanalen die zijn gericht op vrouwelijke wetenschappers.

Ook wil het faculteitsbestuur dat programmadirecteuren continu op zoek blijven naar vrouwelijk talent dat in de toekomst benaderd kan worden voor een baan. Collega’s die in evaluatiepanels voor prestigieuze beurzen zoals ERC zitten, hebben mogelijk waardevolle input, schrijft het bestuur.

‘We adviseren jullie daarnaast om goede voormalige masterstudenten, promovendi en postdocs van het instituut te volgen, aangezien zij bij uitstek geïnteresseerd zouden kunnen zijn in een terugkeer naar Groningen.’

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties