Student of werknemer? Beurs of salaris? Rechtszaak kan vergaande gevolgen hebben

Zijn de MD/PhD’s die tussen 2016 en 2018 werden aangenomen bij het UMCG werknemer of student? Over die vraag boog de kantonrechter zich dinsdag in de zaak die 48 promovendi hebben aangespannen tegen het ziekenhuis.

De rechtszaak is van groot belang voor het UMCG en de RUG. De RUG heeft immers 1500 plaatsen binnen het Experiment Beurspromovendi dat het mogelijk maakt promovendi een beurs te geven in plaats van een arbeidscontract.

Maar als de rechter de MD/PhD’s gelijk geeft, bestaat de kans dat ook andere student-promovendi naar de rechter stappen. Met mogelijk vergaande financiële gevolgen voor de universiteit.

In de rechtbank leek het dinsdag daarom even alsof het UMCG een liefdadigheidsorganisatie runt. Beurspromovendi, betoogde voormalig dean van de Groningen Graduate School Lou de Leij, hebben niet alleen alle vrijheid om te doen wat ze willen met hun beurs. Het UMCG heeft er eigenlijk heel weinig aan. ‘Promovendi kunnen echt niets als ze beginnen’, vertelde hij de rechter. ‘Je moet ze alles leren.’ 

Sneller klaar

Inderdaad schrijven ze wetenschappelijke artikelen. Maar, zo stelde De Leij: ‘Je had ze vaak beter zelf kunnen schrijven, want dan waren ze sneller klaar geweest. Dus het UMCG heeft er wel iets aan, maar dat is vooral wat je er zelf instopt.’

Het was daarom een goede zaak dat MD/PhD’s, die een speciaal programma volgen waarmee ze tegelijk promoveren en hun opleiding tot arts afronden, tussen 2016 en 2018 als student konden worden aangenomen in het kader van het Experiment Beurspromovendi. Die status paste immers veel beter dan de werknemerscontracten die daarvoor en daarna werden aangeboden. 

Kerntaak 

Dat was tegen het zere been van de MD/PhD’s, die betoogden dat wetenschappelijk onderzoek een kerntaak is van het UMCG en dat het de promovendi zijn die de praktische taken op zich nemen.

‘Natuurlijk is het een leerproces in het begin’, lichtte een van hen de situatie toe, ‘Maar het idee dat de publicatie ons gegund wordt… Onze kwalitatieve arbeid komt absoluut ten goed aan het UMCG. Het UMCG heeft er baat bij als er artikelen komen en het UMCG heeft er baat bij als wij promoveren.’

Gelijke behandeling

De uitwisseling maakte deel uit van de zitting waarbij 48 MD/PhD’s een gelijke behandeling eisen als de collega’s die voor 2016 en na 2018 werden aangenomen op een werknemerscontract. Ze doen immers exact hetzelfde werk als hun werknemercollega’s en hebben – net als hun collega’s – een gezagsrelatie met hun supervisor. zo stellen zij. 

Bovendien was er geen inhoudelijke reden om een student te benoemen als studentpromovendus of werknemer. ‘Dat was afhankelijk van het moment van aannemen’, zei hun jurist Dino Jongsma dinsdag voor de rechter.

Een van de aanwezige MD/PhD’s beschreef hoe een vriendin met wie ze samen het traject had doorlopen werknemer werd, terwijl zij vlak daarvoor een contract als beurspromovendus had gekregen. ‘Omdat de plaatsen voor beurspromovendi op waren.’

Achterstallig loon

De groep van 48 eist alsnog een arbeidsovereenkomst, achterstallig loon, een eindejaarsuitkering, vakantiegeld en aansluiting bij het pensioenfonds. De te vorderen bedragen variëren tussen de vijf- en vijftienduizend euro per student-promovendus.

Maar het UMCG piekert er niet over om ze dat te geven. Advocaat Damir Lacevic en voormalig dean De Leij stellen dat het belang van de promovendi voor het UMCG beperkt was en wetenschappelijk onderzoek nauwelijks een kerntaak.

Alle vrijheid

Bovendien houdt het ziekenhuis vol dat de MD/PhD’s duidelijk student zijn: ze kunnen in alle vrijheid hun eigen project schrijven, hoeven geen verantwoording af te leggen aan een supervisor en kunnen hun eigen gang gaan. En mochten ze problemen hebben met hun promotor, dan switchen ze gewoon. Dus hoezo gezagsrelatie?

Ook het feit dat het werk van de MD/PhD’s sterk lijkt op dat van collega’s, maakt niet veel verschil, betoogde Lacevic. ‘Het gaat erom dat het UMCG veel meer macht heeft om werknemerpromovendi verplichtingen op te leggen. Niet of ze daar ook gebruik van maken.’

De rechter streeft ernaar nog voor de kerstdagen met een uitspraak te komen.

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties