Rechter buigt zich over de vraag: Is student-promovendus een werknemer?

Hebben de student-promovendi van het UMCG een arbeidsrelatie met de instelling of niet? Daarover buigt de kantonrechter zich op 30 november.

Het is bijna drie jaar geleden dat MD/PhD-promovendi van het UMCG officieel aan de bel trokken. Ze vinden dat ze hetzelfde werk doen als collega-promovendi die voor 2016 en na 2018 zijn aangenomen.

Die zijn in dienst genomen als werknemers, terwijl zij onderdeel zijn van het omstreden promovendi-experiment. Ze worden daarom gezien als student en krijgen een beurs. Die is fors lager dan een salaris.

Goedkoper

De promovendi doen een zogeheten MD/PhD-traject. Dat is een speciaal programma waarmee ze tegelijk promoveren en hun opleiding tot arts afronden. Maar net als de RUG wil het UMCG hen het liefst zien als studenten. Dat is goedkoper voor de instelling, waardoor meer mensen kunnen promoveren. Aan de andere kant zouden de promovendi er meer vrijheid voor terug krijgen.

De MD/PhD’s trokken op 21 januari 2019 aan de bel: 58 van hen dienden bezwaar in tegen hun status als student en de ongelijke beloning. Wat volgde was een maandenlang getouwtrek, waarbij het UMCG claimde dat de eis ‘niet ontvankelijk’ was. Niet het UMCG, maar de RUG zou over het promotietraject gaan, zo luidde het.

Andere boeg

Hierop besloten de promovendi het over een andere boeg te gooien. Niet langer proberen ze bij de bestuursrechter hun gelijk te halen, maar bij de kantonrechter. ‘Het bleef maar over de procedure gaan’, zegt Dino Jongsma, die de MD/PhD’ers begeleidt ‘Maar daar winnen we de zaak niet mee. Via het privaatrecht krijgen we een inhoudelijke toetsing of sprake is van een arbeidsovereenkomst.’

Jongsma zal voor de kantonrechter betogen dat de MD/PhD’s werknemers zijn en geen studenten. En dat wordt spannend, vanwege de discussie die speelt bij diensten als Deliveroo en Über. ‘Daar is precies de inhoudelijke lijn gevolgd die ik heb gekozen in de dagvaarding. Wordt er arbeid verricht, wat krijgen mensen betaald en op welke wijze is er sprake van een gezagsverhouding?’

Achterstallig loon

Mocht de rechter de groep promovendi gelijk geven, dan moet het UMCG de studenten achterstallig loon, eindejaarsuitkering en vakantiegeld betalen en aansluiting bij het pensioenfonds verzorgen. De te vorderen bedragen variëren tussen de vijf en vijftienduizend euro per student-promovendus.

De zaak kan grote gevolgen hebben voor RUG en UMCG. De universiteit opteerde in totaal voor 1500 plekken binnen het Experiment Promotiestudenten, ondanks kritiek vanuit zowel de beurspromovendi zelf als vanuit de politiek.

Waarschuwing

Ook minister Van Engelshoven van Onderwijs waarschuwde bij de verlenging van het experiment een jaar geleden voor mogelijke rechtszaken.

Toch betekent winst voor de MD/PhD’s niet meteen dat ook andere studentpromovendi als werknemers moeten worden gezien, zegt Jongsma. ‘Dit is een bijzondere groep waarbij de opleiding tot arts gecombineerd wordt met het promotietraject.’

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties