Student medische wetenschappen krijgt na drie jaar gelijk bij Raad van State

Jaap Pesman, de student medische wetenschappen die al bijna drie jaar knokt tegen een in zijn ogen onterechte beoordeling van een gelopen coschap, heeft zijn zaak gewonnen.

De Raad van State oordeelde woensdag dat zijn examinator hem onterecht twee extra coschappen oplegde.

‘Bizar’, reageert Pesman, die na al die tijd nauwelijks meer verwacht had gehoord te worden. ‘Ik denk dat dit toch bewijst dat er echt iets niet klopte aan de beoordeling.’

Hij vindt dat de universiteit nu in actie moet komen en moet onderzoeken hoe ze kan voorkomen dat dit soort dingen vaker gebeuren. ‘Dat is voor mij het allerbelangrijkste.’

Over het eisen van schadevergoeding denkt hij nog na, ‘maar het ligt wel in de lijn der verwachting’.

Onvoldoende

Pesman kreeg in juli 2021 een onvoldoende – een zogeheten NYOT, Not Yet On Track – voor een coschap in het tweede jaar van de geneeskundemaster. Om die te repareren, moest hij twee extra coschappen lopen en het onvoldoende coschap overdoen.

Dat was standaard, stelden de examinator en de examencommissie van geneeskunde. Studenten liepen vanwege corona minder coschappen dan normaal. Wie onvoldoende presteerde, moest echter alsnog het oorspronkelijke aantal van tien doen.

Conflict

Maar volgens Pesman was de straf het gevolg van een conflict met zijn examinator, die bovendien zijn supervisor was bij het coschap waarvoor hij een onvoldoende kreeg.  

Hij bevocht zijn zaak bij iedere beroepsinstantie die hij kon vinden tot de Raad van State vorige zomer stelde dat de motivatie voor het opleggen van twee ‘strafcoschappen’ onvoldoende was. Het College voor Beroep van de Examens (CBE) vroeg daarom om extra motivatie van de examencommissie van geneeskunde. 

De examinator stelde toen ‘dat appellant gedurende diverse coschappen moeite had om hoofd- en bijzaken te onderscheiden, ook bij coschappen die wel met OT (On Track) zijn beoordeeld’. Ze had gekozen voor het opleggen van twee extra coschappen ‘om de student de kans te geven vooruitgang te laten zien’. Het CBE ging daarin mee.

 Afwijkingen

Maar de Raad van State doet dat niet. Weliswaar was er binnen de opleiding afgesproken dat studenten met een NYOT standaard het oorspronkelijke aantal van tien coschappen moesten lopen, in de praktijk was dat meestal niet het geval. ‘Afwijkingen hebben zich regelmatig voorgedaan’, schrijft de Raad van State. ‘Onduidelijk is gebleven wat daarvoor de redenen waren.’

En daarmee is ook niet duidelijk waarom het voor Pesman wel nodig was om twee extra coschappen te lopen. Daarmee gaat een streep door de beslissingen van het CBE en de examencommissie en hoeft Pesman nog maar een extra coschap te doorlopen. 

De reactie van Pesman is na publicatie toegevoegd.

Gerelateerde berichten

Engels

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties