Student kijkt 300.000 minuten online naar colleges ‘dus die zijn wel degelijk zinvol’

De dag voor de tentamenweek hebben studenten in totaal 300.000 minuten naar onlinecolleges gekeken. Ook al willen veel docenten af van het opnemen van colleges, het is dus wel degelijk zinvol, zegt RUG-projectmanager Michiel van Geloven van Brightspace.

Kennelijk hebben studenten er iets aan om colleges terug te kijken, meent Van Geloven. ‘Studenten doen namelijk geen dingen waar ze niks aan hebben.’

Voor prodecaan Gerda Croiset van de medische faculteit (FMW), tevens voorzitter van de stuurgroep Brightspace, is het ook een bewijs dat het onlinecollegebeleid anders zou moeten: meer colleges opnemen en de opnames vaker beschikbaar stellen.

Interactie

‘Docenten zijn bang dat de studenten niet naar college komen als het wordt opgenomen, maar de studenten vinden het fijn’, concludeert ze.

Bij FMW is de regel dat studenten zelf moeten zorgen dat er minstens tien mensen in de zaal zitten, de rest kan online terugkijken. Maar colleges waar interactie vereist is, worden nu niet opgenomen.

Decaan Wilbert Kolkman van de rechtenfaculteit is minder overtuigd. ‘Het is mooi dat er zo goed gebruikt gemaakt wordt van de onlinecolleges’, zegt hij, ‘Zolang het maar gaat om aanvulling op de fysieke colleges, en niet om vervanging daarvan.’ 

Slechte studieresultaten

Bij rechten komen onlinecolleges pas een week voor het tentamen online te staan. Voor eerstejaars komen colleges helemaal niet online. Dit vanwege de slechte studieresultaten tijdens corona, toen veel colleges online beschikbaar waren.

Dat heeft effect gehad, aldus Kolkman. De aanwezigheid van studenten bij interactieve hoorcolleges is dit academisch jaar ‘sterk verbeterd’.

Acht minuten

Van Geloven rekent voor dat studenten gemiddeld acht minuten online hebben gekeken. Maar in werkelijkheid is dat meer, zegt hij. Want er zijn veel studenten die afgelopen blok geen college hadden. Als je die eraf haalt, gaat het gemiddelde dus omhoog. 

Dat moet ook zegt hij, want studenten die colleges aanklikken, kijken ze meestal ook helemaal. Al is het zelden 100 procent ‘omdat je makkelijk de pauzes en de introductie kunt overslaan’.

‘Het interessante is dat de periode voor het tentamenblok het aantal gestaag opliep naar die 300.000’, zegt Van Geloven. In september werd tussen 50.000 en 150.000 minuten per dag gekeken, in de week voor de tentamenperiode al gemiddeld 250.000 minuten per dag.

Lees ook:

Engels

11 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

11 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties