Studenten rechten willen meer mogelijkheden om online college te volgen

De regels om colleges online te mogen kijken, zijn veel te streng, vinden rechtenstudenten. Voor corona was een medische beperking nog een geldige reden, nu niet meer.

Wie een functiebeperking heeft of een vereniging bestuurt, kon voorheen rekenen op coulance en mocht de colleges ook online bekijken. Maar het nieuwe beleid is strenger. 

En onduidelijk en inconsequent, vindt Quincy Veltmaat van Ten Behoeve van Rechtenstudenten (TBR), de studentenfractie in de faculteitsraad van rechten. ‘Verzoeken worden nu afgedaan met: het is niet volstrekt onmogelijk om op de uni te komen.’

Concentreren

Maar dat is voor iemand met adhd of autisme nooit een reden geweest om colleges online te willen kijken, zegt Veltmaat. ‘Het gaat er niet om dat ze niet fysiek aanwezig kunnen zijn of niet, het is juist omdat zij zich niet langdurig kunnen concentreren en willen dan online kijken wat ze hebben gemist.’

Ook studenten die fulltime bestuursfuncties hebben, krijgen niet meer automatisch toestemming. Volgens directeur onderwijs Jaap Dijkstra gebeurt het meeste bestuurswerk ‘s avonds en is dat dus geen reden om overdag niet op college te verschijnen.

TBR-fractievoorzitter Sander van den Tillaard baalt daarvan. ‘Het is al lastig genoeg om studenten te porren voor actieve functies in studieverenigingen’, klaagt hij.

Vijfhonderd verzoeken

Zo’n vijfhonderd verzoeken zijn de afgelopen maanden binnengekomen om colleges online te bekijken, schat rechtendecaan Wilbert Kolkman. Tussen de honderd en tweehonderd zijn toegewezen. De rest moet in de collegebanken verschijnen.

Dat is voor hun eigen bestwil, aldus Dijkstra. Zijn angstbeeld is een herhaling van de dramatische resultaten van afgelopen jaar, toen alle studenten online konden kijken. ‘Er is nog nooit zo slecht gestudeerd.’

Hij waarschuwt studenten dan ook voorzichtig te zijn met wat ze wensen: ‘De verleiding tot uitstelgedrag is gewoon heel erg groot als je colleges ook online kunt kijken.’

Inconsequent

De regels zijn niet alleen onduidelijk voor studenten, zegt Van den Tillaard, die er boze berichten over krijgt van studenten. Ze worden ook inconsequent toegepast, hoort hij. Waar de een wel toestemming krijgt, wordt een soortgelijk verzoek van een ander afgewezen.

Dat is mogelijk, geeft decaan Wilbert Kolkman toe. ‘Er zijn een aantal mensen die zich hiermee bezighouden en die zullen gelijksoortige gevallen misschien net iets anders hebben geïnterpreteerd.’ Maar het beleid is nog nieuw, dat groeit wel naar elkaar toe, verwacht hij. Overigens gaat het om maar zes uur per jaar, nuanceert hij.

De decaan gaat komende maand met de directeur onderwijs en de beoordelaars om tafel om feiten boven water te krijgen, belooft hij. Of de regels ook aangepast zullen worden, wil hij nog niet toezeggen.

Lees ook:

5 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties