Student is minder blij met RUG, andere uni’s scoren beter

Studenten zijn in de afgelopen twee jaar minder tevreden geworden over hun opleiding aan de RUG. Dat was te verwachten vanwege corona, maar ze zijn ook minder tevreden dan het gemiddelde van andere universiteiten.

Dat blijkt uit de Nationale Studentenenquête van 2021. Deze enquête, afgenomen door de stichting Studiekeuze123, is de bron voor de jaarlijkse ranglijstjes van verschillende opleidingen in het land.

De algemene tevredenheid is gezakt van een dikke vier naar een 3,8 nu. Dat is nog altijd ruim voldoende, maar wel significant lager dan twee jaar geleden. Bovendien is het lager dan het gemiddelde van andere universiteiten, waardoor de RUG lager in de ranglijstjes kan belanden.

Bovengemiddeld

Algemene vaardigheden, docentbetrokkenheid en de deskundigheid van de staf scoorden juist bovengemiddeld: respectievelijk een 3,85, 3,83 en 4,33. ‘Een groot compliment voor onze docenten’, zei rector magnificus Cisca Wijmenga donderdag in de commissie onderzoek en onderwijs van de universitetsraad.

Wijmenga was niet verbaasd dat de algemene tevredenheid lager was dan in de vorige, de enquête van 2019 – die van 2020 is vanwege de pandemie niet gehouden. ‘De scores zijn beïnvloed door corona’, zegt ze. Dat het internationale aspect van de opleidingen lager scoorde, lag ook in de lijn der verwachting; uitwisselingen konden vanwege coronarestricties vaak niet doorgaan.

Significant lager

Ook toetsing en beoordeling scoorden significant lager dan bij andere universiteiten. Daarbij gaat het om de manier waarop toetsen aansluiten op de stof, of de duidelijkheid van de criteria.

‘We dachten dat we dat redelijk goed hadden opgelost, al werden we geconfronteerd met een pandemie. Maar er lijkt toch sprake te zijn van een perceptieverschil tussen hoe wij dénken dat het gaat en hoe de studenten het ervaren.’

Arbeidsmarkt

Ook blijken studenten maar matig tevreden over de aansluiting op de arbeidsmarkt. ‘Dat is niet nieuw’, stelde Wijmenga. Studenten klagen al jaren over onduidelijkheid hierover. ‘De universiteit is geen beroepsopleiding’, aldus de rector. ‘Je leidt mensen op met general skills die op verschillende plekken terecht kunnen.’

Maar blijkbaar hebben studenten toch geen goed beeld van hun mogelijkheden. ‘En dat is wel belangrijk’, gaf ze toe. ‘Misschien missen we iets. Of de competenties zijn er wel, maar zijn niet voldoende inzichtelijk.’

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties