De RUG staat bovenaan in de categorie brede klassieke universiteiten. Volgens de redactie van de Keuzegids steken ‘alleen Groningen en Nijmegen met meerdere opleidingen boven de middelmaat uit’.
Vorig jaar stond de RUG op de tweede plek van beste klassieke universiteiten, net onder Nijmegen. Van de in totaal veertien universiteiten staat de RUG op plek zes.
Toppers
Negen Groningse bachelor opleidingen krijgen dit jaar het stempel ‘topopleiding’: Archeologie (80 punten), Econometrics and Operations Research (78), Liberal Arts and Sciences (88), Minorities & Multilingualism (88), Religiewetenschappen (76), Scheikundige Technologie (80), Sterrenkunde (78), Theologie (78) en Wijsbegeerte (82).
Opvallend is dat Archeologie, Theologie en Wijsbegeerte al vijf jaar lang in het rijtje met topopleidingen staan.
Volgens de redactie doet de RUG het over het algemeen goed. ‘In onze kwaliteitsbeoordeling komt de RUG er de laatste jaren gemiddeld beter vanaf dan de universiteiten in de Randstad. De studenten vinden hun opleidingen net wat vaker dan elders uitdagend en goed georganiseerd.’
Opleidingen
Vijftien Groningse opleidingen zijn de beste in hun categorie: Archeologie, Bewegingswetenschappen, Econometrics and Operations Research, Engelse taal en cultuur, Farmacie, Kunstgeschiedenis, Life Science and Technology, Media Studies, Minorities & Multilingualism, Nederlandse taal en cultuur, Rechtsgeleerdheid aan de vestiging Leeuwarden, Religiewetenschappen, Sociologie, Sterrenkunde en Wijsbegeerte.
De laagst scorende opleidingen zijn Communicatie- en Informatiewetenschappen (52), Europese Talen en Culturen (52), Internationaal en Europees Recht (52), Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie (54) en Kunsten, Cultuur en Media (54).
Gids
De Keuzegids Universiteiten wordt jaarlijks uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is bedoeld voor scholieren en decanen die zich willen oriënteren op universitaire bacheloropleidingen.
De beoordelingen in de gids worden onder meer opgesteld aan de hand van studentenoordelen (Nationale Studentenenquête), gegevens van Studiekeuze123 en visitatierapporten van de NVAO, de organisatie die de kwaliteit van opleidingen onder de loep neemt. Voor de masteropleidingen bestaat een aparte Keuzegids Masters.