Straf voor ex-Vindicater [UPDATE]

De rechtbank in Groningen heeft oud-Vindicatlid Wouter B. wegens zware mishandeling veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en 31 dagen cel, waarvan dertig dagen voorwaardelijk.
Door Thereza Langeler en Rob Siebelink

Ook moet hij een schadevergoeding van ruim 5000 euro betalen aan zijn slachtoffer. Wouter B. (24) ging in augustus vorig jaar tijdens de ontgroening op het hoofd staan van eerstejaarsstudent Rogier W. Die liep daarbij ernstig hoofdletsel op.

B. heeft zijn slachtoffer niet alleen pijn toegebracht, maar ook vernederd, aldus de rechters. De rechtbank rekent het verdachte aan dat hij ‘binnen het ontgroeningsritueel misbruik heeft gemaakt van de machtspositie die hij ten opzichte van het slachtoffer innam’.

De werkstraf die de rechtbank donderdag oplegde, is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) omdat dat ‘recht doet aan de ernst van de feiten’. Het OM vroeg twee weken geleden om een werkstraf van 180 uur.  De voorwaardelijke celstraf is weer lager dan waar justitie om had gevraagd (negentig dagen).

‘Niet wenselijk’

B. was tijdens de ontgroening in 2016 voorzitter van de Commissie voor Overdracht van Corporale Kennis, kortweg de Cock. ‘Soms vertonen eerstejaars gedrag dat niet wenselijk is op Vindicat’, zei B. twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak.

‘Pesten, drugs gebruiken, de normen en waarden overtreden. Dan worden ze naar de Cock gestuurd en extra aan de tand gevoeld.’

Rogier W. en negen andere aspirant-leden moesten in augustus 2016 in een donkere ruimte zitten. Volgens een getuige zou er sprake zijn geweest van ‘buitensporig gewelddadig fysiek en geestelijk geweld’.

Intimidatie

B. gaf tijdens de zitting van twee weken geleden toe dat hij op het hoofd van het slachtoffer was gaan staan. Dat was niet bedoeld om hem letsel toe te brengen, verklaarde hij toen, maar ‘als intimidatie’.

Opvallend was dat de verenigingsregels fysiek contact tijdens de ontgroening uitdrukkelijk verbieden. Maar, zo stelde B.: ‘Ik denk dat er veel dingen geschreven staan bij Vindicat die niet worden nageleefd. Wij deden gewoon wat de Cock andere jaren ook deed.’

Volgens de rechtbank is dat niet aan te voeren als verzachtende omstandigheid. Want dan wordt ‘miskend dat geweld in geen enkele setting door de maatschappij wordt geaccepteerd’.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties