Steun voor studentbestuurders

Studentenpartijen vinden dat de drempel voor collegegeldvrij besturen te hoog ligt. Het universiteitsbestuur komt ze nu tegemoet.
Door Peter Keizer

Collegegeldvrij besturen was al mogelijk aan de RUG, maar alleen als de student tijdelijk niet ingeschreven stond bij de universiteit. In de nieuwe regeling mag de bestuurder wél ingeschreven blijven en houdt daarmee recht op een OV-kaart en studiefinanciering. Studentenpartijen Lijst Calimero en SOG zijn er blij mee, maar volgens hen ligt de drempel te hoog.

De regeling is volgens het voorstel alleen toegankelijk voor studenten die in aanmerking komen voor zes bestuursmaanden. Dat betekent volgens de studentenpartijen dat met de nieuwe regeling alleen de grootste verenigingen in aanmerking komen, zoals Vindicat, Albertus, ACLO, KEI en VIP. Ze willen daarom dat de drempel verlaagd wordt naar vijf bestuursmaanden.

De RUG geeft ze daarin nu gelijk. Het aantal bestuursmaanden zegt namelijk niets over de inzet van de studentbestuurder, meent bestuursvoorzitter Sibrand Poppema. ‘Daarom zullen we de daling van zes naar vijf bestuursmaanden maken’, zegt hij.

Nominaal studeren

Maar op een ander punt houdt het RUG-bestuur voet bij stuk. De studentenpartijen vinden de eis dat studentbestuurders nominaal moeten hebben gestudeerd, en dus de volledige zestig studiepunten per jaar hebben gehaald, te streng. Poppema ziet dat anders.

‘Ik ga eerst iets heel principieels zeggen: studenten zijn hier om te studeren’, reageert hij. ‘We vinden het niet goed als studenten met een studieachterstand hieraan beginnen.’

Studenten die zich inzetten voor een vereniging moeten er simpelweg voor zorgen dat ze geen studievertraging oplopen, vindt Poppema. ‘We hebben er alle respect voor, maar verdeel de last’, zegt hij.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties