‘Drempel te hoog’

Studentbestuurders kunnen straks gebruikmaken van een nieuwe regeling voor collegegeldvrij besturen. Maar volgens studentenpartij SOG ligt de drempel voor die regeling veel te hoog.
Door Peter Keizer

Collegegeldvrij besturen was al mogelijk aan de RUG, maar alleen als de student tijdelijk niet ingeschreven stond bij de universiteit. In de nieuwe regeling mag de bestuurder wél ingeschreven blijven en houdt daarmee recht op een OV-kaart en studiefinanciering. Dat is mooi, vindt studentenpartij SOG. Maar volgens de partij is het nog niet genoeg.

‘In het huidige voorstel kunnen slechts 10 van de 77 verenigingen die opgenomen staan in het profileringsfonds aanspraak maken op de regeling collegegeldvrij besturen’, zegt SOG-lid Marco de Vries.

De regeling is alleen toegankelijk voor studenten die in aanmerking komen voor zes bestuursmaanden. Dat betekent volgens SOG dat grote studentenverenigingen (zoals Dizkartes, Vindicat en Albertus) en organisaties (zoals ACLO, KEI en VIP) wel in aanmerking komen. Maar studieverenigingen als EBF en Panacea, en sportclubs als Gyas en GCHC vallen buiten de boot. En dat is niet eerlijk, aldus de studentenpartij.

‘Het huidige voorstel neemt onvoldoende de bestuurslast, dan wel de voorbereidingsperiode, van grote verenigingen in acht’, zegt De Vries. SOG wil daarom dat de drempel wordt verlaagd, zodat ook studenten die aanspraak kunnen maken op vijf bestuursmaanden, in aanmerking komen voor collegegeldvrij besturen.

Dat voorkomt dat verenigingen onnodig moeten schuiven met bestuursmaanden en maakt het voor studenten veel aantrekkelijker om in een bestuur te stappen, denkt de studentenpartij.

Studiepunten

Maar ook de eis dat de studentbestuurders nominaal hebben gestudeerd, en dus de volledige zestig studiepunten per jaar hebben gehaald, vindt SOG te streng. De RUG wil de lat zo hoog leggen omdat het de studenten die collegegeldvrij besturen uit eigen zak moet betalen. En omdat die studenten per definitie een volledig studiejaar vertraging oplopen. Maar SOG wil dat de eis wordt verlaagd naar dertig studiepunten.

RUG-voorzitter Sibrand Poppema wil daar nog eens goed over nadenken, zegt hij. ‘Dit zijn redelijk ingrijpende voorstellen. We zijn hier in Groningen al bezig met het oprekken van de wettelijke regeling. We moeten er serieus naar kijken of we dan geen dingen gaan doen die wettelijk niet mogen.’

Het universiteitsbestuur wil de voorstellen van SOG volgende maand bespreken in de universiteitsraad.

Update:
Ook Lijst Calimero wil dat de drempel wordt verlaagd, zodat ook studenten die aanspraak kunnen maken op vijf bestuursmaanden, in aanmerking komen voor collegegeldvrij besturen. ‘Omdat er met de nieuwe invulling van collegegeldvrij besturen uiteindelijk minder bestuurders aanspraak kunnen maken op de regeling’, zegt fractievoorzitter Daan van Dijk.

Foto: facebook.com/bestuursfoto/

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties