Slechts handvol studenten komt opdagen voor protest energietoeslag

Studenten komen niet in aanmerking voor de energietoeslag van 1300 euro. Maar ze bleven donderdagavond weg tijdens een protestmanifestatie op de Grote Markt.

Tijdens het protest op de Grote Markt, waar voor de gelegenheid een podium was neergezet, waren zo’n tweehonderd mensen aanwezig. Enkele hadden borden bij zich met teksten als ‘Geen toeslag = (studenten) discriminatie’.

Velen hoorden bij jongerenorganisaties als de Groninger Studentenbond, Dwars (GroenLinks), ROOD (voorheen verbonden aan de SP) of de Jonge Socialisten (PvdA). 

Uitgesloten

Aangezien studenten door landelijk beleid worden uitgesloten, zou de gemeente zelf voor de kosten van de energietoeslag aan studenten moeten opdraaien. Naar eigen zeggen zou dat de gemeente een slordige 30 miljoen euro kosten en dat geld heeft ze niet.

Hoewel de gemeente zelf mag bepalen of ze de studenten compenseert, wil Groningen er niet aan beginnen. Ook niet na een rechterlijke uitspraak in Nijmegen deze zomer die stelt dat studenten ten onrechte worden uitgesloten. 

Druk uitoefenen

Maar, zeiden de raadspartijen vorige maand, eerlijk vinden ze het niet. Dus zetten ze een protest op voor studenten om druk naar Den Haag uit te oefenen. ‘De studenten worden in Den Haag niet gezien’, zegt mede-initiatiefnemer Steven Bosch van de raadspartij Student en Stad. ‘We proberen ze een stem te geven.’ Het doel is om de landelijke overheid over te halen ook studenten de energietoeslag te gunnen.

Ondanks het gemis van een massale opkomst, is Bosch tevreden over het protest. ‘Ik vond het heel erg goed gaan en ben heel blij met hoe het is gegaan. Volgens mij hebben we zo een goede start gegeven om in Den Haag het signaal af te geven dat er meer rekening gehouden moet worden met studenten.’

Lees ook:

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties