Vakbonden spannen rechtszaak aan tegen Groningen om energietoeslag studenten

FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) bereiden een rechtszaak voor tegen de gemeente Groningen om de energietoeslag voor studenten alsnog af te dwingen.

De bonden roepen Groningse studenten die de toeslag is geweigerd op om zich bij hen te melden. Vervolgens spannen ze de rechtszaak in hun naam aan. 

Onbetaalbaar

De bonden denken goede kans te maken bij de rechter nadat een Nijmeegse student in de zomer al zijn gelijk haalde bij de rechtbank Arnhem. Volgens die rechtbank is de reden waarom studenten zijn uitgesloten – namelijk dat het een te diverse groep is – ‘te algemeen’ en ‘niet te rechtvaardigen’. 

Ondanks de uitspraak blijft de gemeente Groningen studenten uitsluiten. Doordat studenten onder de uitsluitingsgronden vallen, zou ze de toeslagen zelf moeten betalen. Dat is volgens de gemeente onbetaalbaar en onuitvoerbaar. 

Daarom ondertekende de gemeente onlangs een brief van dertien gemeenten aan de landelijke overheid om met een landelijke oplossing te komen. 

Druk

Hoewel de vakbonden begrip hebben voor de situatie van de gemeente, hopen ze door de rechtszaak druk te kunnen zetten op Den Haag. Groningen is de eerste stad waar ze naar de rechter stappen, maar zolang er geen oplossing is zullen ook andere steden volgen.

‘Er moet echt extra geld uit Den Haag komen’, zegt LSVb-voorzitter Joram van Velzen. ‘Alleen op die manier kunnen gemeenten onze aanvragen daadwerkelijk toekennen. Het is schandalig dat studenten nog steeds uitgesloten worden. Studenten worden gewoon genaaid.’

Lees ook:

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties