RUG wil het liefst opnieuw een vrouw als rector

Als het aan de universiteit ligt, wordt de nieuwe rector wederom een vrouw. De RUG wil ook in de bestuurlijke laag inzetten op diversiteit.

Dat blijkt uit de profielschets voor de nieuwe rector die aan de leden van de universiteitsraad is voorgelegd ter instemming. Daarin staat dat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uitgaat naar een vrouw. De profielschets is de leidraad voor de vacature die binnenkort gepubliceerd wordt.

Diversiteit 

De schets werd onlangs besproken tijdens een commissievergadering. Leden van de raad vroegen toen waarom diversiteit en niet kwaliteit de leidraad zal zijn bij het kiezen van een nieuwe rector. Volgens algemeen directeur Stephan van Galen is dat altijd een moeilijke afweging, omdat beide belangrijk zijn.

‘We willen graag een divers bestuur’, zei hij. ‘Het college bestaat al uit twee heren, dus dit is wel iets wat meegenomen moet worden. Ook uit onderzoek blijkt dat het voor samenwerking en prestatie iets positiefs is. Beide zijn even belangrijk in mijn ogen.’

Volgens de raad zou de huidige bewoording suggereren dat diversiteit belangrijker is dan kwaliteit. Van Galen onderstreepte dat dit niet het geval is en dat de raad aanpassingen aan de tekst kan adviseren. ‘Maar ik wil wel meegeven dat diversiteit niet vanzelf ontstaat en  deze teksten daarom belangrijk zijn’, zei hij.

Verschillende achtergronden

De raadsleden vroegen zich ook af waarom diversiteit beperkt blijft tot man versus vrouw. Zij zouden graag zien dat de profielschets breder ingezet wordt om bijvoorbeeld ook verschillende culturele achtergronden mee te nemen.

De universiteitsraad heeft haar vragen en suggesties voor aanpassingen met de raad van toezicht gedeeld. Van Galen zag geen onoverkomelijke verschillen en verwacht dat de suggesties van de raad meegenomen zullen worden in de profielschets.

Lees ook:

Engels

17 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

17 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties