Cisca Wijmenga stopt volgend jaar als rector van de RUG

Cisca Wijmenga is niet beschikbaar voor een tweede termijn als rector van de RUG. Ze stopt per september 2023.

Dat maakt de universiteit maandagmiddag bekend. ‘Vanwege persoonlijke omstandigheden heb ik met pijn in mijn hart de moeilijke beslissing genomen om mij niet beschikbaar te stellen voor een tweede termijn als rector magnificus van deze mooie universiteit’, schrijft Wijmenga. Ze zal haar werk tot september ‘blijven vervullen met grote inzet en toewijding’.

Wijmenga is de eerste vrouwelijke rector van de universiteit. Samen met Jouke de Vries en Hans Biemans vormt zij het huidige college van bestuur, waar zij de portefeuille onderwijs en onderzoek beheert. Volgens voorzitter De Vries heeft Wijmenga in ‘korte tijd, met veel daadkracht, een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd op de terreinen van onderwijs en onderzoek’.

Drijvende kracht

Volgens Johan Remkes, voorzitter van de Raad van Toezicht van de universiteit, is Wijmenga de ‘drijvende kracht’ achter veel nieuwe initiatieven. Als voorbeelden noemt hij onder meer de Aletta Jacobs-leerstoelen, bedoeld om het aantal vrouwelijke hoogleraren te vergroten, het Ruggesteun-pakket – een financieel plan om de coronagevolgen voor onderwijs en onderzoek te beperken – en de Teaching Academy Groningen. 

Remkes zegt namens de raad Wijmenga’s keuze te respecteren en blij te zijn dat ze zich het komende jaar nog ‘onverminderd inzet’. Biemans en De Vries vinden het allebei ‘spijtig en tevens begrijpelijk’ dat de rector stopt. Volgens hen heeft ze als rector ‘met verve en stijl’ de representatieve taken van de universiteit uitgevoerd. 

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties