Cisca Wijmenga na 405 jaar eerste vrouwelijke rector magnificus

Hoogleraar genetica Cisca Wijmenga wordt de komende vier jaar de nieuwe rector magnificus van de RUG. Zij is de eerste vrouwelijke rector sinds 1614, het jaar waarin de universiteit werd opgericht. Hans Biemans wordt de nieuwe financiële man in het bestuur.
Door Rob Siebelink

Spinozawinnares Wijmenga (foto) volgt rector magnificus Elmer Sterken op, die in juni na acht jaar afzwaait en teruggaat naar zijn faculteit, Economie en Bedrijfskunde. Zij is de eerste vrouwelijke rector en de tweede vrouwelijke bestuurder in het 405-jarig bestaan van de universiteit.

Hans Biemans (nu nog hoofd corporate control) wordt de tweede nieuwkomer in het college van bestuur. Hij neemt de plek over van Jan de Jeu, de financiële man van het universiteitsbestuur.

Gelauwerd

‘Met Cisca Wijmenga komt er een gelauwerde academica aan het stuur van ons onderwijs en onderzoek. Hans Biemans is een gewaardeerde en ervaren hoofd corporate control; de financiën zijn bij hem in goede handen’, zegt Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van de RUG.

Collegevoorzitter Jouke de Vries is enthousiast over zijn nieuwe collega’s. ‘Ik ben zeer verheugd met deze benoemingen. Echt een pracht-duo: een Spinozawinnaar en een financieel specialist.’

Wijmenga en Biemans beginnen op 1 september. Elmer Sterken en Jan de Jeu leggen hun betrekking dan neer.

Toonaangevend

Cisca Wijmenga (1964) geldt als een vooraanstaand en toonaangevend wetenschapper, die in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het begrip van de genetica van complexe, veelal chronische aandoeningen, zoals glutenintolerantie.

Voor haar werk ontving zij in 2015 de Spinozapremie: de belangrijkste Nederlandse onderzoekprijs. Wijmenga is niet alleen een vooraanstaand en gerespecteerd wetenschapper, maar ook een ervaren bestuurder die zowel nationaal als internationaal haar sporen verdiend heeft. Ze hecht verder groot belang aan academische vrijheid en is een inspiratiebron voor haar studenten en medewerkers.

Voornaam adviseur

Hans Biemans is een van de voornaamste adviseurs van het college van bestuur op het gebied van financiën en vastgoed.

Hij heeft een lange staat van dienst binnen de RUG, maar ook buiten de universitaire wereld, onder meer als consultant bij KPMG, als beleidsmedewerker bij de Bouw- en Houtbond CNV en bij de Bond van Nederlandse Architecten.

English

2 REACTIES

    • Beste NN. UKrant is zoveel mogelijk tweetalig. Het nieuws over de nieuwe rector konden we niet eerder vertalen, maar staat binnen nu en een uur ook in de Engelse sectie. (RS)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in