In september vorig jaar besloot de RUG na zes jaar plotseling de p-in-2-maatregel te schrappen. De plicht voor studenten om de propedeuse in het tweede jaar te halen verdween na een brief van minister Bussemaker, die de universiteiten duidelijk maakte dat de maatregel illegaal is. Het LSR wil nu in een rechtszaak schadevergoeding eisen voor studenten die volgens hen onterecht door de universiteit zijn weggestuurd.
Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) maakte eerder al duidelijk dat universiteiten maar één keer een negatief studieadvies mogen geven. En dat betekent dat na het bindend studieadvies in het eerste jaar, niet alsnog de eis mag worden gesteld dat studenten hun volledige propedeuse in het tweede jaar hebben gehaald, bevestigde Bussemaker.
De RUG deed dat, net als andere universiteiten, wel. De universiteit gaat ervan uit dat de regel in het verleden goed is gebruikt. ‘Er is tot nu toe geen enkele RUG-student geweest die bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs beroep heeft aangetekend tegen het bsa-besluit’, zei woordvoerder Riepko Buikema eerder.
Het LSR heeft gedupeerde studenten opgeroepen zich te melden. Inmiddels hebben tweehonderd studenten zich aangesloten bij het rechtsbureau, waaronder vijftien van de RUG.
‘We zijn nu bezig met het verzamelen van informatie omtrent de p-in-2-regel’, vertelt Ardine Siepman van het LSR. De organisatie probeert met beroepen op de Wet openbaarheid van bestuur zicht te krijgen op hoe de p-in-2-maatregel bij de verschillende universiteiten is toegepast.
‘We zullen een zaak beginnen. Tegen welke instelling is nog niet duidelijk, dit hangt af van de informatie die we via de WOB-verzoeken hebben binnengekregen. Het zal nog een langdurig proces worden’, aldus Siepman.