RUG stijgt een plaatsje in Shanghai Ranking, naar plek 65

De RUG is een plaatsje gestegen in de Shanghai Ranking, van 66 naar 65. Met deze plek blijft de RUG de tweede universiteit van Nederland. Utrecht blijft de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit, op plaats 49.
Door Rob Siebelink

De Shanghai Ranking, officieel de Academic Ranking of World Universities (ARWU), hoort samen met de QS Ranking en de ranglijst van Times Higher Education tot de meest prestigieuze ranglijsten van universiteiten.

Jaarlijks beoordeelt ARWU meer dan 1200 universiteiten over de hele wereld op criteria als het aantal publicaties, citaties en wetenschappelijke prijzen. De beste vijfhonderd worden gepubliceerd.

Naast Utrecht en Groningen staan ook de universiteiten van Rotterdam (68) en Leiden (82) in de top 100. Harvard, Stanford (beide VS) en Cambridge (UK) maken de top drie uit. Het Massachusetts Institute of Technology (MIT), jaren achtereen bij de eerste drie, valt daar nu buiten.

Angelsaksische dominantie

Ook in de rest van de top tien staan uitsluitend Amerikaanse en Britse universiteiten. De eerste niet Angelsaksische (en Europese) universiteit staat op plaats 18, de Federal Institute of Technology (Eidgenössische Technische Hochschule) in Zurich, Zwitserland. De best scorende Aziatische universiteit is die van Tokyo (25).

In 2017 steeg Groningen dertien plaatsen in de Shanghai Ranking naar plaats 59, de hoogste score ooit voor de RUG. Dat was te danken aan het Feringa-effect: de Nobelprijs voor de Scheikunde voor Ben Feringa haalde de score aanzienlijk omhoog.

Rankings overschat?

Er is altijd discussie over de waarde van de rankings. Volgens critici worden die door goed scorende universiteiten overschat. Maar de RUG hecht er wel veel waarde aan.

Volgens de uni gebruiken vooral aankomend studenten uit het buitenland rankings als een belangrijke indicator voor de kwaliteit van het onderwijs. Ook onderzoekers, overheden en bedrijven vinden ranglijsten belangrijk, aldus de RUG.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties