RUG-staf mag onder werktijd naar protest

Maandag naar de ‘Ware Opening van het Academisch Jaar’ in Leiden? Medewerkers van de RUG mogen er onder werktijd heen, zegt het college van bestuur, ‘mits er geen verantwoordelijkheden in Groningen zijn’.
Door Giulia Fabrizi

Hoeveel Groningers maandag daadwerkelijk naar Leiden afreizen, is op dit moment onduidelijk. Op de Facebookpagina van het landelijke evenement hebben zich inmiddels meer dan duizend mensen aangemeld.

Landelijke actie

De landelijke actie, georganiseerd door WOinActie, is een protest tegen de voorgestelde bezuinigingen op de alfa-, gamma- en medische wetenschappen ten gunste van bèta- en technische wetenschappen.

WOinActie roept niet alleen alle medewerkers van universiteiten op om mee te doen, maar nodigde in de zomer ook alle universiteitsbesturen uit om hun eigen opening te annuleren. Hoewel alle besturen zeiden de actie een warm hart toe te dragen, wilde geen van de universiteiten de inmiddels al geplande opening schrappen.

Gronings verzet

Ook de RUG laat de eigen opening van het academisch jaar doorgaan, maar er is wel enige vorm van Gronings verzet. De Young Academy Groningen, de organisatie van jonge topwetenschappers, deelt net als bij eerdere protestacties rode vilten vierkanten uit.

Voor volgende week zijn de vierkanten zelfs op maat gemaakt om op de baret van een hoogleraar te passen. Hoogleraren kunnen het stuk stof op de baret spelden en hiermee tijdens het ceremoniële cortège ‘op een laagdrempelige manier’ toch deelnemen aan het protest.

Of de nieuwe rector magnificus van de RUG, Cisca Wijmenga, zich maandag uitspreekt over de protestacties, is nog onbekend. Volgens een RUG-woordvoerder is de speech die zij dan zal geven nog niet af.

Commissie-Van Rijn

De alternatieve opening van het academisch jaar in Leiden is een aanklacht tegen de aanbevelingen die de Commissie Van Rijn voor de zomer aan het kabinet gaf. Kort gezegd zouden de bèta- en technische wetenschappen volgens de commissie honderd miljoen euro meer nodig hebben. Dit geld wordt niet extra toegevoegd aan de totale onderwijsbegroting voor het wo, maar wordt door herverdeling vrijgespeeld.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) zei tijdens de zomer de aanbevelingen van de commissie over te nemen. Dit betekent in grote lijnen dat alfa-, gamma- en medische wetenschappen geld moeten inleveren ten gunste van bèta en techniek.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties