RUG pakt ‘foute’ verenigingen aan

Er zijn meer methodes om ‘foute’ studentenverenigingen aan te pakken, zegt RUG-bestuurder Sibrand Poppema. ‘Als er iets misgaat, dan hebben ze een probleem’, zegt hij.
Door Peter Keizer

In oktober besloot de RUG studentenverenigingen voortaan te toetsen om misstanden, zoals de mishandeling afgelopen augustus bij Vindicat, te voorkomen. Verenigingen die in aanmerking willen komen voor een bestuursbeurs, moeten daarom meedoen aan een accreditatieproces. Maar dat betekent niet dat verenigingen die er niet aan meedoen, weg kunnen komen met geweld, intimidatie of vernedering, zegt RUG-voorzitter Sibrand Poppema.

Er geldt een zerotolerancebeleid, aldus de bestuurder. ‘Met de accreditatie helpen we verenigingen, te beginnen bij Vindicat, de cultuur te veranderen. Maar alle verenigingen weten welke dingen echt niet mogen. En alle verenigingen – met of zonder accreditatie – die misstanden laten gebeuren, weten dat ze een groot probleem hebben’, zei hij donderdag in de universiteitsraad.

Methoden

Verenigingen die niet voldoen aan de accreditatie, krijgen geen beurs uit het profileringsfonds. Als een vereniging niet aan de accreditatie wil meewerken, bijvoorbeeld omdat het ook wel zonder bestuursbeurs kan, zal de universiteit bij misstanden desnoods andere methoden toepassen om de vereniging aan te pakken.

‘De accreditatie is geen schaamdoek voor wat er allemaal mis kan gaan’, zegt Poppema. ‘Als er iets misgaat, dan heeft de vereniging een probleem met de universiteit, met de Hanzehogeschool en met de gemeente. Er zijn andere methoden dan het profileringsfonds. Dan gaat het om vergunningen et cetera.’

Eerder maakte de RUG bekend dat niet alleen studentenverenigingen, maar ook sport- en studieverenigingen getoetst kunnen worden op ‘frisse introducties’.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties