Clubs en verenigingen onderzocht

Niet alleen de studentenverenigingen, maar mogelijk ook sport- en studieverenigingen worden straks door de universiteit getoetst op ‘frisse introducties’.
Door Peter Keizer

In oktober besloten RUG en Hanzehogeschool studentenverenigingen voortaan te onderwerpen aan een accreditatieproces. De gezelligheidsverenigingen moeten daarin bewijzen dat er geen geweld, intimidatie of vernedering meer voorkomt tijdens de introducties, om in aanmerking te komen voor een bestuursbeurs. Sport- en studieverenigingen staat mogelijk hetzelfde te wachten.

‘We denken nog na over of dit ook gaat gelden voor andere verenigingen’, zei RUG-bestuurder Sibrand Poppema donderdag in de universiteitsraad.

Ontgroening

Na de mishandeling bij Vindicat afgelopen zomer en de felle kritiek van onderwijsminister Bussemaker op de ‘volstrekt onvoldoende’ reactie van de universiteit, besloten RUG en Hanzehogeschool dat het maar eens afgelopen moest zijn met ontgroeningen. Studentenverenigingen moeten voortaan ‘frisse introductietijden’ organiseren, schreef het universiteitsbestuur onlangs in een memo aan de universiteitsraad. Als blijkt dat ook andere verenigingen ontgroenen, worden zij aan dezelfde toets onderworpen.

‘Of we buiten gezelligheidsverenigingen ook bij andere verenigingen overgaan op accreditatie, hangt af van het gesprek met de Advies Commissie Introductietijden en de vraag of zij signalen opvangen dat dit soort praktijken zich ook voordoen bij andere verenigingen. Als dat niet zo is, kunnen we ons de moeite besparen’, aldus Poppema.

Zelfreflectie

In oktober werd bekend dat studentenverenigingen voortaan een kritische zelfreflectie moeten schrijven om in aanmerking te komen voor geld uit het profileringsfonds, de pot met geld waaruit bestuursbeurzen worden betaald.

Een vijfkoppige commissie beoordeelt die kritische zelfreflecties, maar doet ook onderzoek. De commissie brengt vervolgens verslag uit aan de bestuurscolleges van de RUG en Hanzehogeschool. ‘En als de colleges niet tevreden zijn, volgt er geen financiering uit het profileringsfonds’, zegt Poppema.

Studentenvereniging Vindicat fungeert als proefkonijn. De commissie brengt voor 1 maart rapport uit over de vereniging. Albertus Magnus staat voor volgend jaar op de lijst, laat Poppema weten.

Foto: G.S.A.V.V. Forward

Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in