RUG mag nieuwe ronde beurspromovendi aannemen

Er komt toch een nieuwe ronde voor het experiment met beurspromovendi. De RUG kan daardoor nog eens 1135 beurspromotieplaatsen aanvragen.
Door Giulia Fabrizi

De Tweede Kamer stemde dinsdag in meerderheid voor een motie van CDA, VVD, PVV en SGP om het experiment af te maken. Ze deed dit tegen de wil van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66).

Hoewel de motie erdoor is, moet nog blijken hoe de minister hier invulling aan geeft. CDA-Kamerlid Harry van der Molen vroeg de minister om binnen twee weken duidelijkheid te scheppen.

De RUG, die het experiment graag doorzet, reageert met voorzichtig optimisme op de aangenomen motie.

Experiment

In 2016 startte het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een experiment waarbij promovendi een beurs krijgen, in plaats van een dienstverband. Er waren in totaal tweeduizend plaatsen beschikbaar.

Alleen de RUG en Erasmus Universiteit Rotterdam schreven zich in voor respectievelijk 850 en vijftien plaatsen. Geen van de andere Nederlandse universiteiten zag heil in het experiment. Door het geringe animo besloot Van Engelshoven vorig najaar om het experiment te stoppen.

Kritiek

Anders dan reguliere PhD-studenten zijn beurspromovendi niet in dienst van de universiteit, maar krijgen ze een beurs. Daar is kritiek op: ze doen hetzelfde werk, stellen tegenstanders, maar hebben niet dezelfde rechten.

Ze krijgen geen loonsverhoging wegens inflatie, geen vakantiegeld, geen eindejaarsuitkering en ze sparen niet voor hun pensioen.

Maar er staan ook voordelen tegenover. Zo worden de beurspromovendi getraind in lesgeven, doen ze ervaring op en is hun financiële en sociale positie veel beter dan in het oude systeem van bursalen.

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties