PNN: Universiteit stuurt onderzoek beurspromovendi, evaluatie eenzijdig

De RUG stuurt de onafhankelijke tussenevaluatie van het experiment met beurspromovendi, zegt Promovendi Netwerk Nederland (PNN). PNN diende vandaag een klacht in tegen het verantwoordelijk onderzoekscentrum van de Universiteit Twente.
Door Giulia Fabrizi

PNN is bang dat de evaluatie positief uitvalt, wat gunstig is voor de RUG, en dat kritische kanttekeningen van onder andere beurspromovendi onvoldoende worden meegewogen. Het definitieve rapport moet nog verschijnen.

Volgens PNN is de tussenevaluatie van het landelijke experiment veelal gebaseerd op eerdere zelfevaluaties en enquêtes van de RUG. Daarbij zou het Center for Higher Education Policy Studies (CHEPS) – verantwoordelijk voor de landelijke tussenevaluatie – geen toegang krijgen tot de ‘onderliggende ruwe data’ van de RUG.

Hoewel PNN erkent dat de RUG-data is aangevuld met nieuwe interviews, maakt het zich zorgen over de onafhankelijkheid van de nieuwe data. ‘PNN heeft klachten ontvangen dat deze personen, die benaderd (en deels geselecteerd) zijn door de RUG, werden aangespoord om positief te zijn over het experiment’, is op de website van PNN te lezen.

Aangenomen

De RUG doet sinds 2016 mee aan het landelijke experiment met beurspromovendi. In het experiment worden promovendi niet door de universiteit aangenomen – wat in Nederland wel gebruikelijk is – maar krijgen ze een beurs om hun promotietraject te doorlopen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelde in de eerste proefronde tweeduizend plaatsen beschikbaar. Alleen de RUG en de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaven aan mee te willen doen met respectievelijk 850 en vijftien promovendi.

Door het geringe animo besloot minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) vorig najaar het experiment niet verder uit te breiden. Na Kamervragen van CDA, VVD en later PVV en SGP, benadrukte de minister bovendien dat een goede evaluatie van het experiment ook mogelijk is met ‘slechts’ 865 deelnemers.

Evaluatie RUG positief

De RUG voerde na het eerste jaar zelf een evaluatie van het experiment uit. Volgens de resultaten van de enquête – die promovendi anoniem mochten invullen – bleken beurspromovendi tevreden over het eerste jaar van het experiment. De promotieplekken werden ook snel gevuld.

‘Het is geen geheim dat we het experiment graag met meer plekken hadden uitgebreid’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. ‘Maar het ziet er nu niet naar uit dat dat gaat lukken.’

Over de beschuldigingen van PNN wil Bakker niets zeggen. ‘We hebben het rapport nog niet gezien, dus kunnen we er ook niets over zeggen.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties