RUG haalt drie ERC Starting Grants van 1,5 miljoen binnen

Drie RUG-wetenschappers hebben ieder een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro binnengehaald. Dat zijn persoonsgebonden subsidies die baanbrekend onderzoek moeten stimuleren.
Door Christien Boomsma

Cristóbal Bertoglio van de Faculty of Science and Engineering gaat computermodellen maken van supersnelle MRI-opnames van het cardiovasculaire systeem. Op dit moment zijn MRI’s vaak niet erg betrouwbaar als ze gebruikt worden om bijvoorbeeld kleppen en wanden in de aderen in beeld te brengen. Daarom zijn scans erg complex en duren ze lang. Bertoglio’s onderzoek moet er voor zorgen dat MRI’s veel sneller gaan, zonder dat ze daarmee onbetrouwbaar worden.

Giulia Fulvia Mancini, ook van Science and Engineering, wil een nieuwe manier ontwikkelen om nanomaterialen in beeld te brengen. Ze wil dat doen via microscopie die gebruik maakt van extreme ultraviolet radiation (EUV) en soft x-rays met een kortere golflengte. Dat is nodig om energie-efficiënte apparaten te ontwikkelen.

Cyriel Moers van het UMCG, tot slot, gaat perfusiemachines onderzoeken waarmee donornieren worden getest. Zijn onderzoek moet er voor zorgen dat artsen betere keuzes kunnen maken in het accepteren of afwijzen van donornieren.

In totaal kregen 408 Europese onderzoekers een Starting Grant. Hiervan kwamen 53 uit Nederland.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties